Na hlavný obsah

Tropická búrka Julia zosilnela na hurikán

Mieri ku karibskému pobrežiu Nikaraguy.

Tropická búrka Julia zosilnela na hurikán
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Tropická búrka Julia v sobotu (8. 10.) zosilnela na hurikán a v nedeľu (9. 10.) smeruje ku karibskému pobrežiu Nikaraguy. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

„Život ohrozujúce prívalové povodne a zosuvy pôdy hrozia začiatkom budúceho týždňa v dôsledku silných dažďov nad Strednou Amerikou a južným Mexikom,“ uviedlo NHC. Búrka sa rýchlo blíži k Nikarague a nedeľu zasiahne jej pobrežie. Krajiny Strednej Ameriky sú v pohotovosti.

Kolumbijský prezident Gustavo Petro v sobotu na regionálnom samite vyjadril nádej, že „škody budú menšie ako naposledy“. Narážal pritom na ničivý hurikán Iota, ktorý v roku 2020 spustošil Karibik. Vyzval hotelové reťazce, aby „otvorili svoje dvere a poslúžili ako útočisko“.

Očakáva sa, že po dosiahnutí nikaragujského pobrežia hurikán Julia zoslabne, keď prejde nad pevninu. Potom sa presunie na sever pozdĺž tichomorského pobrežia Hondurasu, Salvádoru a Guatemaly, uviedlo NHC. Začiatkom budúceho týždňa by búrka mohla priniesť prívalové povodne do južného Mexika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet