Na hlavný obsah

Trump žiada Najvyšší súd USA, aby zasiahol do sporu o skonfiškované dokumenty

Chce ich nechať preveriť nezávislým kontrolórom.

Trump žiada Najvyšší súd USA, aby zasiahol do sporu o skonfiškované dokumenty
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Právnici bývalého prezidenta Donalda Trumpa požiadali v utorok (4. 10.) Najvyšší súd USA, aby vstúpil do sporu o tajné dokumenty. Tie FBI zhabala počas augustovej razie v Trumpovom sídle Mar-a-Lago na Floride.

Exprezidentov právny tím žiada sudcov najvyššieho súdu o to, aby mohol približne 100 skonfiškovaných dokumentov s rôznym stupňom utajenia preskúmať súdom poverený nezávislý kontrolór.

Súd nižšej inštancie v septembri rozhodol, že externý kontrolór môže preskúmať len tie dokumenty, ktoré nepodliehajú utajeniu. Rozhodol na žiadosť ministerstva spravodlivosti USA.

Trumpovi právnici žiadajú, aby najvyšší súd toto rozhodnutie zrušil a umožnil kontrolórovi prístup aj k utajeným dokumentom.

Letné sídlo Donalda Trumpa Mar-a-Lago.
Letné sídlo Donalda Trumpa Mar-a-Lago.Foto: TASR/AP

Agenti amerického Federálneho úradu pri razii z 8. augusta prehľadali Trumpovo floridské sídlo a našli tam viac než 11 000 dokumentov a fotografií. Približne 100 z nich podliehalo rôznemu stupňu utajenia.

Americké ministerstvo spravodlivosti v tejto súvislosti vyšetruje Trumpa pre podozrenie z nezákonného prechovávania tajných materiálov, krádeže vládnych dokumentov a marenia výkonu spravodlivosti. Utajené dokumenty si mal Trump odniesť z Bieleho domu pri svojom odchode v januári 2021.

Trumpovi právnici v žiadosti najvyššiemu súdu argumentujú, že nezávislý kontrolór – skúsený brooklynský sudca Raymond Dearie, by mal preskúmať aj dokumenty označené ako utajené. Mal by pri tom zhodnotiť, či skutočne obsahujú nejaké tajné skutočnosti, alebo či ide len o rôzne prezidentské a osobné záznamy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet