Na hlavný obsah

Trumpovho niekdajšieho poradcu Bannona odsúdili na štvormesačné väzenie

Zároveň mu udelil pokutu 6 500 dolárov.

Trumpovho niekdajšieho poradcu Bannona odsúdili na štvormesačné väzenie
Bývalý stratég Bieleho domu Steve Bannon. Foto: TASR/AP

Niekdajšieho vrchného stratéga amerického exprezidenta Donalda Trumpa Stevea Bannona v piatok (21. 10.) odsúdili na štvormesačné väzenie za to, že odmietol spolupracovať so zákonodarcami pri vyšetrovaní vlaňajšieho útoku Trumpových stúpencov na sídlo Kongresu. Informuje o tom agentúra AP.

Sudca rozhodol, že prominentný predstaviteľ americkej pravice môže zostať na slobode, kým sa neprerokuje jeho odvolanie. Zároveň mu udelil pokutu 6 500 dolárov (asi 6 680 eur.). Bannon po vynesení rozsudku vyhlásil, že sa bude „dôrazne odvolávať“.

Sudca Carl Nichols pred vynesením rozsudku povedal, že podľa zákona sa pohŕdanie Kongresom spája s minimálnym trestom jedného mesiaca za mrežami. Právnici odsúdeného namietali, že mu sudca mohol dať podmienku. Prokurátori žiadali, aby Bannona poslali do väzenia na šesť mesiacov.

Prokurátori uviedli, že si Bannon zaslúži dlhší trest, pretože rokoval so zlým úmyslom a verejne znevažoval výbor, ktorý sa snaží udalosti zo 6. januára vyšetriť a zabrániť tomu, aby sa podobná situácia opakovala.

Obhajoba naopak tvrdila, že Bannon nerokoval so zlým úmyslom. Podľa nich sa snažil vyhnúť stretu s výsadou výkonnej moci, ktorú Trump vzniesol, keď Bannon vlani dostal od výboru prvé predvolanie. Niekdajší poradca bývalého prezidenta uviedol, že chce, aby boli pri výpovedi Trumpovi právnici. Výbor to nepovolil.

Dnešným rozsudkom Bannonove problémy so zákonom nekončia. V septembri bol v štáte New York obžalovaný z finančných deliktov a sprisahania. Prokuratúra ho viní z toho, že podviedol darcov, ktorí prispeli do zbierky na stavbu Trumpom sľubovanú múr na americko-mexickej hranici. Bannon vinu odmietol. V prípade odsúdenia mu hrozí až 15 rokov vo väzení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet