Na hlavný obsah

Ukrajinci vstúpili do Lymanu, v uliciach sa bojuje

Rusko oznámilo stiahnutie vojakov.

Ukrajinci vstúpili do Lymanu, v uliciach sa bojuje
Na ilustračnej snímke vojaci. Foto: Twitter/F5Haber

Ukrajinskí vojaci vstúpili do strategicky dôležitého mesta Lyman na východe Ukrajiny, napísal v sobotu (1. 10.) spravodajský server Meduza s odvolaním sa na očitých svedkov. Tí podľa portálu videli vojakov v „západnej polovici mesta“.

Vstup vojakov do Lymanu v televízii potvrdil hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj, podľa ktorého sa v uliciach bojuje. Na sociálnych sieťach sa objavili aj správy o dobytí mesta, ale neboli potvrdené z oficiálnych zdrojov.

Vztyčovanie vlajky

Ukrajinské médiá ukázali zábery vojakov vztyčujúcich pri vjazde do Lymanu ukrajinskú vlajku. Video podľa listu Ukrajinska pravda zverejnil šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

„Prvého októbra sme rozvinuli našu štátnu vlajku a vztyčujeme ju na našom území. Lyman bude ukrajinský,“ hovoria vojaci. Sám Jermak sa zdržal komentára.

„Ak Lyman ovládne ukrajinská armáda, bude to prvé mesto v Doneckej oblasti, ktoré sa podarilo oslobodiť po tom, ako Rusko ohlásilo anexiu regiónu,“ upozornila ruská redakcia BBC.

Uviedla, že vztyčovanie vlajky sa odohralo na Petropavlovskej ulici, predstavujúcej severný vstup do mesta. V tomto smere ukrajinské jednotky predtým oslobodili dedinu Drobyševe.

Iná snímka potom zachytáva ukrajinských vojakov na moste cez železničnú trať na južnom okraji Lymanu, zo strany od oslobodenej obce Jampil.

Na ruských sociálnych sieťach sa podľa BBC už objavili správy, že ruské jednotky možno mesto opustili, aby sa dostali z obkľúčenia.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko večer na sociálnych sieťach zverejnil video, v ktorom ukrajinskí vojaci uvádzajú, že mesto už Ukrajinci oslobodili.  Informácie o oslobodení ale Kyjev ešte oficiálne nepotvrdil.

V Lymane podľa skorších vyjadrení ukrajinských predstaviteľov mohlo v ukrajinskom obkľúčení uviaznuť niekoľko tisíc ruských vojakov.

Stiahli ich na „výhodnejšie pozície“

Rusko oznámilo, že stiahlo svojich vojakov zo strategicky dôležitého mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

AFP pripomenula, že Donecká oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov anektovaných v piatok Ruskom.

„V súvislosti so vznikom hrozby obkľúčenia boli spojenecké jednotky stiahnuté z osady Krasnyj Lyman na výhodnejšie pozície,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany na svojom dennom brífingu po tom, ako ukrajinská armáda vyhlásila, že v blízkosti mesta „obkľúčila“ niekoľko tisíc ruských vojakov.

Britská stanica BBC poznamenala, že ruské ministerstvo obrany nespresnilo, kde sa spomínaní „výhodnejšie pozície“ nachádzajú.

BBC vo svojej správe v súvislosti s vysvetlením o presune ruských jednotiek z Lymanu na „výhodnejšie pozície“ pripomenula, že keď ruská armáda musela ustúpiť z Charkovskej oblasti– pričom sa stiahla z lokalít Balaklija, Kupiansk, Izium a množstva ďalších–ruské ministerstvo obrany to označilo za „presun skupiny jednotiek Izium-Balaklija“ na územie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Keď sa ruské jednotky stiahli z územia Kyjevskej, Sumskej a Černihivskej oblasti, ako aj Hadieho ostrova, ruský rezort obrany hovoril o „geste dobrej vôle,“ dodala BBC.            

Ruské ministerstvo vo svojich zvodkách stále používa názov Krasnyj Lyman. Ukrajinský parlament však v roku 2016 – v rámci zákona o odstraňovaní symbolov komunizmu – zmenili názov mesta na Lyman.       

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet