Na hlavný obsah

Ukrajinská rozviedka ohlásila zničenie dvoch bojových vrtuľníkov v Rusku

Ďalšie dva majú byť závažne poškodene.

Ukrajinská vojenská rozviedka v pondelok (31. 10.) informovala o zničení dvoch ruských bojových vrtuľníkov Ka-52. A to na letisku v Pskovskej oblasti na západe Ruska v noci na pondelok. Ďalšie dva vrtuľníky podľa rozviedky závažne poškodili.

„Na základni vojenského letectva Vereťje v noci 31. októbra nastal silný výbuch. Dva ruské bojové vrtuľníky Ka-52 Alligator boli úplne zničené. Ďalšie dva vážne poškodené,“ uviedla rozviedka bez toho, aby sa k útoku na základňu v hĺbke ruského územia prihlásila.

Dodala, že osadenstvo základne bolo uvedené do pohotovosti pre odstránenie následkov výbuchu a pátraniu po „diverzných skupinách“, vo vojenskom útvare prebieha vyšetrovanie.

Základňa sa podľa denníka Ukrajinska pravda nachádza neďaleko hraníc s Lotyšskom.

Rozviedka odhadla cenu jedného Ka-52 na 16 miliónov dolárov (asi 16.2 miliónov eur). Pravdepodobne ide o cenu, za ktorú ho ponúkali na export.

Ruská televízia Cargrad na svojom webe uviedla, že dva vrtuľníky Ka-52 vyleteli do povetria. A výbuch bol taký silný, že úlomky vymrštil do vzdialenosti až 200 metrov. Oba vrtuľníky sa na základni opravovali.

Políciu o incidente informovali okolo pol štvrtej ráno, no podľa očitých svedkov k výbuchu došlo oveľa skôr. Prvé správy sa objavili už v nedeľu okolo desiatej večer. Letisko nie je nijako ohradené ani osvetlené. Mali by ho však strážiť vojenské stráže. Na mieste sú teraz pracovníci tajnej služby FSB.

Neznáme okolnosti

O dvoch poškodených vrtuľníkoch v dôsledku troch výbuchov na letisku píše na svojom webe ruský denník Izvestija s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Podľa neho stroje patriace 17. brigáde armádneho letectva Západného vojenského okruhu neboli letuschopné a čakali na opravu. „Príčiny explózie neboli doteraz zistené, okolnosti sa objasňujú,“ dodal denník.

Britská vojenská rozviedka minulý týždeň upozornila, že Rusko nie je schopné udržať si dostatočnú prevahu vo vzduchu, aby zabezpečilo spoľahlivú leteckú podporu pozemných vojsk pri frontovej línii.

Zásoby delostreleckej munície sa zmenšujú. Atak sa ruské velenie čoraz častejšie uchyľuje k vysoko riskantným operáciám vrtuľníkov ako jednej z mála dostupných možností, ako zabezpečiť priamu podporu vojsk na bojisku.

Od začiatku ruského vpádu na Ukrajinu pred ôsmimi mesiacmi bolo podľa Londýna zaznamenaných minimálne 23 potvrdených zostrelov bojových vrtuľníkov Ka-52. To predstavuje viac ako štvrtinu bojaschopných strojov tohto typu v ruskej výzbroji.

Ruské bojové vrtuľníky pravdepodobne utrpeli zvlášť vysoké straty od ukrajinských prenosných protileteckých striel, pretože nemajú dostatočné letecké krytie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet