Na hlavný obsah

Ukrajinské prístavy napriek pozastaveniu dohody zo strany Ruska opustili lode s obilím

Turecko chce pokračovať v humanitárnom úsilí.

Ukrajinské prístavy napriek pozastaveniu dohody zo strany Ruska opustili lode s obilím
Ilustračná snímka - loď v odeskom prístave Foto: TASR/AP

Z ukrajinských prístavov v pondelok (31. 10.) vyplávalo v rámci dohody o vývoze obilia 12 lodí. Uviedol to podľa Reuters ukrajinský minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov.

Rusko v sobotu (29. 10.) pozastavilo svoju účasť na dohodách umožňujúcich vývoz potravín z ukrajinských prístavov cez Čierne more.

OSN, Turecko a Ukrajina sa však v nedeľu (30. 10.) dohodli na presune 16 plavidiel. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok povedal, že Ankara bude dohody o vývoze obilia z Ukrajiny ochrániť.

„Dnes opustilo ukrajinské prístavy 12 lodí. OSN a Turecko zabezpečia 10 kontrolných tímov na inšpekciu 40 lodí zapojených do čiernomorskej obilnej iniciatívy. Tento plán prijala ukrajinská delegácia a ruská delegácia o ňom bola informovaná, „ oznámil Kubrakov na twitteri.

Hovorca vojenskej správy v Odese oznámil, že na lodiach, ktoré v pondelok vyplávali z ukrajinských prístavov, bolo 354 500 ton poľnohospodárskych produktov.

Erdogan avizoval, že napriek zdráhaniu sa Ruska je Turecko odhodlané „pokračovať v humanitárnom úsilí“. Ankara podľa neho bude chrániť dohody o vývoze ukrajinského obilia, ku ktorej garantom jeho krajina patrí.

OSN oznámilo, že v pondelok prejde kontrolou 40 plavidiel. Prvé z nich preverili inšpektori vo vodách pri Istanbule. Boli medzi nimi len pracovníci OSN a Turecka, zatiaľ čo minulých inšpekcií sa zúčastnili tiež Rusi a Ukrajinci.

Moskva v sobotu oznámila, že odstupuje od svojej účasti na obilnej dohode, ktorú v júli za účasti Turecka sprostredkovala OSN. Ako dôvod uviedla, že už nie je schopná zaručiť bezpečnosť civilných lodí, ktoré zabezpečovali obilný koridor. Urobilo tak v reakcii na útok na svoju Čiernomorskú flotilu v krymskom prístave Sevastopol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet