Na hlavný obsah

Univerzitná nemocnica Bratislava sa pripravuje na najhorší scenár

Z 1 500 lekárov podala výpoveď tretina.

Univerzitná nemocnica Bratislava sa pripravuje na najhorší scenár
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bratislavská univerzitná nemocnica sa pripravuje na najhorší scenár. Z 1 500 lekárov podala výpoveď tretina. Pracujú na kľúčových oddeleniach. Riaditeľ priznáva, že žiadna iná nemocnica na Slovensku nie je v takej zložitej situácii. Pripúšťa, že plánované operácie môžu byť ohrozené.

V najväčšej štátnej nemocnici, pod ktorú spadá päť pracovísk, podalo výpoveď 508 lekárov, medzi nimi sedem primárov. Väčšina pracuje na ARE, interných, novorodeneckých, neurologických a rádiologických oddeleniach. Vo výpovednej lehote je aj anestéziológ Andrej Daňo.

„Keď som nastupoval pred siedmimi rokmi do nemocnice, tak ten systém nebol úplne dokonalý. Ale bol tam dostatok personálu, operačné sály bežali takmer všetky naplno. To, čo sa teraz deje je, že postupne odchádza personál. Som frustrovaný z toho, že nedokážeme umožniť taký veľký počet operácií,“ uviedol v telefonáte Andrej Daňo, anestéziológ, Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB).

Rušenie plánovaných zákrokov?

Vedenie nemocnice sa obáva, že bude musieť rušiť plánované zákroky. Akútna starostlivosť by však nemala byť ohrozená.

„Nemyslím si, že budeme donútení zatvoriť nemocnicu, ale v prípade, že ten krízový scenár bude úplne katastrofický, tak ako v období korony, budeme musieť osloviť okolité nemocnice v rámci Bratislavy. Niektoré pracoviská možno budeme musieť zlučovať,“ ozrejmil Alexander Mayer, riaditeľ UNB.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vedenie sa nesnaží zamestnancov od výpovedí odradiť. Tvrdí, že je to úloha premiéra a ministra zdravotníctva. Tí majú na vyriešenie konfliktu mesiac a pol.

Výpovedné lehoty lekárov uplynú prvého decembra. Minister zdravotníctva nepripúšťa možnosť, že sa dovtedy nedohodnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny