Na hlavný obsah

Univerzity začali šetriť na internátoch. Obmedzujú ohrev vody a tlmia kúrenie

Začali tiež s inštaláciou pohybových senzorov na svetlá.

Univerzity začali šetriť na internátoch. Obmedzujú ohrev vody a tlmia kúrenie
Študentský domov Zobor UKF v Nitre. Foto: RTVS

Univerzity zavádzajú úsporné opatrenia. Inštalujú pohybové senzory na osvetlenie, vyraďujú vysokonáročné spotrebiče, v popoludňajších hodinách a cez víkendy utlmujú kúrenie. Na niektorých internátoch obmedzujú aj ohrev teplej vody.

Vo všetkých štyroch budovách internátov Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre vzrástla cena energií v porovnaní s minulým rokom zhruba dva a pol násobne, čiže asi o 160  tisíc eur. Ušetriť chcú aj výmenou starých dvojplatničiek za indukčné varné dosky.

Nočné úspory sú podľa riaditeľa internátov UKF v Nitre Petra Hrobára „stále v systéme debát.“ Tvrdí, že o tom, kde bude útlm vykurovania a teplej vody v nočných hodinách, ešte nerozhodli.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na internátoch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre už k podobnému kroku pristúpili. Od štvrtka do soboty teplá voda z vodovodného kohútika po celý deň netečie.

„Optimalizujeme to ohrievanie na dni, kedy máme najviac študentov na internáte, a to máme od nedele do stredy,“ vysvetľuje riaditeľka študentských domovov SPU v Nitre Emília Chovanová.

Šetria aj v priestoroch univerzity

Energiu šetria aj v priestoroch univerzity. Na konci týždňa menej kúria a zbytočne nevyužívajú veľké posluchárne. Formy šetrenia hľadajú aj na Trnavskej univerzite. Jej vedenie upozorňuje, že aktuálne platia za elektrinu 12-krát viac ako vlani.

„Pridali sme sa k vyhláseniu Slovenskej rektorskej konferencie, že ak nedôjde ku kompenzácii neplánovaných výdavkov na vysoké ceny energií, budeme musieť zavrieť naše brány 17. novembra,“ podotkol hovorca Trnavskej univerzity Matúš Demko.

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave chce ušetriť 10 až 15 % energie. Počas pracovného týždňa v popoludňajších hodinách a cez víkendy zavedie útlmový režim budov a častejšie využívanie práce z domu. Spustenie dištančnej výučby vylučuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny