Na hlavný obsah

ÚPN ocenil 19 žien, ktoré počas komunizmu podporovali samizdat

V tom čase išlo o protizákonnú činnosť.

ÚPN ocenil 19 žien, ktoré počas komunizmu podporovali samizdat
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ústav pamäti národa ocenil pamätnou medailou 19 žien, ktoré počas komunizmu tvorili a podporovali samizdatovú literatúru. Urobil tak pri príležitosti Dňa samizdatu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

Cieľom je vyjadriť úctu odvahe a hrdinstvu tých, ktorí v akomkoľvek období neslobody riskovali perzekúciu zo strany štátnej moci alebo ňou priamo trpeli. A to len z dôvodu realizácie základných ľudských práv a slobôd.

Samizdat, čiže tajné vydávanie, rozmnožovanie rôznych textov, kníh a časopisov bolo v Československu v období totalitného komunistického režimu protizákonnou činnosťou. Vznikal tak mimo oficiálnych politických či kultúrnych štruktúr.

Mnohých nezávislých vydavateľov samizdatov sledovala Štátna bezpečnosť (ŠtB). Robila u nich domové prehliadky, časté boli výsluchy, hrozilo im až väzenie.

„Občan, ktorý bol známy svojou takzvanou protištátnou činnosťou, napríklad vydávaním samizdatovej literatúry, sa stal fakticky občanom druhej kategórie. Dochádzalo k tomu, že jeho deti nemohli študovať na školách, sám mal problémy v práci,“ priblížil historik Ústavu pamäti národa Peter Jašek.

ŠtB ju nikdy neodhalila

Jednu z laureátok Emíliu Gazárkovú však ŠtB nikdy neodhalila. Už ako študentka začala s prepisovaním rukopisov magnetofónových záznamov tajného biskupa Jána Korca. „Vedomie toho, že tejto literatúry je nedostatok a ľudia na ňu čakali, bažili po nej, ma hnalo k tomu, že som bola vytrvalá a robila som to pravidelne. Venovala som tomu všetok čas,“ povedala.

Pamätnú medailu dostali aj Gabriela Langošová, Alžbeta Vojtková, Marta Šimečková či in memoriam Hana Ponická. Terézia Lenczová si cenu zaslúžila najmä za preklady viacerých kníh či starozákonných príbehov. Tvorila spolu s manželom a s kamarátkami na materskej dovolenke.

„To, čo nás viedlo, boli záujmy našich detí, manželstva, priateľov a mladých ľudí. Keďže sme s manželom ovládali jazyky, tak sme všeličo prekladali a posúvali ďalej,“ spresnila Lenczová.

Okrem samizdatov s kresťanským zameraním sú známe aj samizdatové časopisy – napríklad Kontakt, Altamíra alebo Fragment K.

Deň samizdatu sa pripomína 12. októbra na základe udalostí z roku 1988. V tento deň podpísalo 92 českých a slovenských disidentov vyhlásenie na podporu slovenského kresťanského aktivistu Ivana Polanského, ktorého odsúdili za vydávanie a šírenie samizdatu na štvorročné väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál