Na hlavný obsah

Úpravu štátneho rozpočtu prerokuje plénum v skrátenom konaní

Novela zvyšuje výdavky aj príjmy rozpočtu o približne 1,5 miliardy eur.

Úpravu štátneho rozpočtu prerokuje plénum v skrátenom konaní
Ilustračné foto. Foto: TASR

Novelu zákona o štátnom rozpočte na tento rok prerokuje plénum Národnej rady (NR) SR v  skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci o tom na návrh vlády rozhodli vo štvrtok (6. 10.). Parlament podobný návrh na zrýchlený režim k úprave rozpočtu v utorok (4. 10.) odmietol.

Vládna novela zákona o štátnom rozpočte zvyšuje výdavky aj príjmy rozpočtu o približne 1,5 miliardy eur. Výška plánovaného deficitu sa nemení. Oproti pôvodne schválenému rozpočtu sa výrazne zvýšili daňové príjmy štátu. Bez zmeny zákona ich v tomto roku nemôžu použiť.

„Spotrebitelia, ako aj podnikatelia či subjekty verejnej správy sú preto nútení siahať na dno svojich finančných rezerv. Účelom návrhu novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2022 je tak zabezpečiť krytie vyššie uvedených vplyvov v súvislosti s elimináciou hroziacej hospodárskej krízy a rastom chudoby,“ uviedol rezort financií v návrhu.

Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) v stredu (5. 10.) kritizoval, že v návrhu na úpravu štátneho rozpočtu nepíšu jasne, ako a komu majú dané financie pomáhať.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) reagoval s tým, že ak by poslanci boli ochotní pustiť návrh do druhého čítania, vláda pripraví pozmeňujúci návrh s podrobnejším rozpisom toho, na aké položky presne majú byť financie použité.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika