Na hlavný obsah

Úrady hlásia polovičnú úrodu kukurice na zrno

O tretinu slabšia bude aj produkcia cukrovej repy.

Úrady hlásia polovičnú úrodu kukurice na zrno
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úroda kukurice na zrno bude tento rok sotva polovičná O tretinu slabšia bude aj produkcia cukrovej repy. Uvádza to Štatistický úrad SR v tlačovej správe o treťom odhade úrody 2022.

Celková produkcia druhej najpestovanejšej plodiny na Slovensku, kukurice na zrno v bude tomto roku najnižšia za posledných 15 rokov, približne 740 000 ton. Úroda by tak mala dosiahnuť o takmer 54 % nižšiu hodnotu ako vlani.

Tretí odhad úrody v roku 2022 zisťovaný k polovici septembra potvrdil ešte nižší hektárový výnos ako odhadovali producenti v auguste. Z hektára (ha) osiatej plochy by malo byť približne 4,47 tony kukurice. Očakávaný hektárový výnos klesol o 3,1 tony z hektára (t/ha) v porovnaní s päťročným priemerom úrod. Poklesol tiež o 3,4 tony oproti minulému roku.

Poľnohospodári zároveň korigovali osiatu plochu, pretože približne 6 % pôdy, na ktorej bola osiata kukurica na zrno, preradili do kukurice na zeleno a siláž. Celkovo očakávaná zberová plocha tak klesla na 165 000 ha, čo je oproti roku 2021 nižšia výmera o 18,5 %.

Menej bude aj zemiakov, repy a slnečnice

Predpokladanú celkovú úrodu ostatných zemiakov poľnohospodári korigovali tiež nad. Úroda v objeme 110 000 ton predstavuje oproti vlaňajšku pokles o 15,8 %. Hektárové výnosy by mali dosiahnuť 23,7 t/ha, čo je približne na úrovni predošlých piatich rokov, ale menej ako vlani. Vysadená plocha medziročne klesla na 4 600 ha, čo je pokles o 11,5 %.

Predpokladaná úroda slnečnice vo výške takmer 159 000 ton predstavuje oproti minulému roku pokles o 18,7 % a súčasne mierny pokles v porovnaní s augustovým odhadom. Predbežné výnosy na úrovni 2,17 t/ha a predstavujú pokles o 0,49 tony v porovnaní s minulým rokom a rovnako menej oproti päťročnému priemeru.

V dôsledku úbytku osiatej plochy technickej cukrovej repy ako aj nižšieho hektárového výnosu sa predpokladá medziročný viac ako tretinový pokles celkovej úrody na úroveň 895 000 ton. V porovnaní s odhadom k 15. augustu sa očakávaný výnos z hektára zvýšil o 1,7 tony na úroveň 46,5 t/ha. Napriek tomu ide o výrazne nižšie hodnoty v porovnaní s minulým rokom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika