Na hlavný obsah

USA a Južná Kórea vypálili štyri taktické strely

Bola to reakcia na raketový test Severnej Kórey.

USA a Južná Kórea vypálili štyri taktické strely
Raketa vystrelená počas spoločného cvičenia amerických a juhokórejských vojsk z mája 2022. Foto: TASR/AP

Južná Kórea a Spojené štáty odpálili v stredu (5. 10) štyri taktické balistické strely typu ATACMS. Reagovali tak na utorňajší (4. 10.) test severokórejskej balistickej rakety. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap.

Armády Južnej Kórey aj USA v rámci spoločných cvičení odpálili nad Japonské more, nachádzajúce sa pri východnom pobreží Kórejského polostrova, po dve strely typu ATACMS, ktoré presne zasiahli stanovené cvičné ciele.

Podľa generálneho štábu juhokórejskej armády tým dokázali, že obe krajiny sú spoločne pripravené čeliť ďalším provokáciám zo strany Pchjongjangu. Už v utorok juhokórejské a americké stíhačky uskutočnili spoločné cvičné bombardovanie v oblasti Žltého mora. Taktiež v reakcii na najnovší severokórejský raketový test.

Komunistická Severná Kórea v utorok odpálila balistickú strelu stredného doletu (IRBM), ktorá preletela aj ponad územie Japonska, kde bol aktivovaný systém varovania pred vzdušnými útokmi. Išlo o prvý takýto prelet severokórejskej rakety nad japonským územím po piatich rokoch.

Došlo k incidentu

V rámci spoločných americko-juhokórejských manévrov došlo v stredu ráno aj k incidentu, počas ktorého juhokórejská balistická raketa krátkeho doletu v dôsledku technickej poruchy neplánovane dopadla a vybuchla ešte v areáli vojenskej základne pri meste Kangnung.

Incident sa zaobišiel bez zrazení, avšak vyvolal paniku medzi obyvateľmi Kangnungu, ktorí sa obávali, že explóziu a následný požiar spôsobil útok zo strany Severnej Kórey.

Juhokórejská armáda k celej udalosti poskytla vysvetlenie až po niekoľkých hodinách, dodala agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet