Na hlavný obsah

USA a Mexiko sa dohodli na novom režime pre migrantov z Venezuely

Ich počet totiž v posledných týždňoch výrazne stúpa.

USA a Mexiko sa dohodli na novom režime pre migrantov z Venezuely
Na snímke vlajka USA a Mexika. Foto: Unsplash

Spojené štáty a Mexiko sa dohodli na novom režime pre migrantov prichádzajúcich z Venezuely. Ich počet v posledných týždňoch výrazne stúpa. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sľúbila prijať až 24 000 venezuelských migrantov, do krajiny pricestujú letecky.

Naopak ľudí, ktorí sa pokúsia do krajiny dostať nelegálnou cestou, bez výnimky vrátia do Mexika a prídu o možnosť žiadať o azyl v USA. O dohode vo štvrtok (13. 10-) informovala agentúra AP.

Dohoda je reakciou na dramatický nárast migrácie z Venezuely cez Mexiko do USA. Venezuelčania sú od augusta druhou najpočetnejšou národnostnou skupinou usilujúcou sa o prekročenie hraníc hneď po Mexičanoch a predstihli migrantov z Guatemaly a Hondurasu.

„Tí, ktorí sa pokúsia nelegálne prekročiť južnú hranicu Spojených štátov, budú vrátení do Mexika a v budúcnosti nebudú mať na tento proces (žiadosť o azyl) nárok. Tí, ktorí sa budú riadiť zákonným postupom, budú mať možnosť bezpečne odcestovať do Spojených štátov a získať tu nárok na prácu,“ uviedol americký minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas.

Podobný program aj pre Ukrajincov

USA podobný program od apríla zriadili pre Ukrajincov utekajúcich z vlasti napadnutej Ruskom. USA sľúbili prijať až 100 000 ukrajinských migrantov, v auguste ich prišlo 17 000.

Podľa mexickej strany program umožní „usporiadanejší, bezpečnejší, regulárny a humánny vstup do krajiny“. Program sa snaží dať migrantom možnosť pricestovať do USA bez toho, aby riskovali svoje životy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet