Na hlavný obsah

USA obvinili Čínu zo zasahovania do amerického justičného systému

Minister spravodlivosti podrobne opísal tri prípady.

USA obvinili Čínu zo zasahovania do amerického justičného systému
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v pondelok (24. 10.) obvinil Čínu zo zasahovania do konania americkej justície. Na tlačovej konferencii oznámil, že bolo obvinených 13 čínskych občanov, ktorí údajne pracovali pre čínsku rozviedku.

Garland podrobne opísal tri rozdielne prípady. V rámci nich agenti čínskej rozviedky obťažovali disidentov žijúcich v Spojených štátoch. Alebo sa pokúšali zasahovať do trestného stíhania čínskeho telekomunikačného giganta a tlačili na amerických akademikov, aby pre nich pracovali.

Jeden z prípadov sa týka dvoch agentov čínskej rozviedky. Tí sa snažili naverbovaním zamestnanca americkej vlády získať dôverné informácie o vyšetrovaní čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei.

Podľa Garlanda sa Čína „snažila zasahovať do práv a slobôd jednotlivcov v Spojených štátoch a podkopať náš (americký) súdny systém, ktorý tieto práva chráni“. „Ministerstvo spravodlivosti nebude tolerovať snahy akejkoľvek cudzej mocnosti podkopať právny štát, na ktorom je založená naša demokracia“, dodal Garland.

„Vo všetkých troch týchto prípadoch, a úprimne povedané v tisíckach ďalších, sme zistili, že čínska vláda ohrozuje uznávané demokratické normy a zásady právneho štátu. Snažiac sa podkopať ekonomickú bezpečnosť USA a základné ľudské práva,“ povedal šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray.

K vyhláseniam prišlo deň po tom, čo si čínsky prezident Si Ťin-pching zaistil tretie päťročné funkčné obdobie na poste generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny.

Americkí predstavitelia obviňujú Si Ťin-pchinga z toho, čo za posledné desaťročie vnímajú ako rastúce úsilie Číny ukradnúť americké duševné vlastníctvo. A zasiahnuť proti čínskym politickým disidentom žijúcim v Spojených štátoch, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet