Na hlavný obsah

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 625 miliónov dolárov

Jej súčasťou budú aj salvové raketomety HIMARS.

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 625 miliónov dolárov
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 625 miliónov dolárov. Jeho súčasťou budú ďalšie zbrane a vojenská technika, vrátane salvových raketometov HIMARS. 

Podľa vyhlásenia Bieleho domu to v utorok (4. 10.) americký prezident Joe Biden povedal pri telefonáte so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

V rozhovore, na ktorom sa zúčastnila aj viceprezidentka Kamala Harrisová, Biden tiež zdôraznil, že Washington nikdy neuzná ruskú anexiu ukrajinských území. Zároveň povedal, že bude naďalej podporovať Ukrajinu v jej obrane pred ruskou agresiou, a to kým to bude potrebovať.

Biden v telefonáte tiež uviedol, že USA sú pripravené uvaliť sankcie na subjekty alebo krajiny, ktoré poskytnú podporu ruským nárokom na ukrajinské územie.

Horná komora ruského parlamentu v utorok podľa agentúry TASS jednomyseľne schválila pripojenie štyroch okupovaných ukrajinských území k Rusku. V pondelok (3. 10.) zmluvy o anexii Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti podporila tiež Štátna duma, dolná parlamentná komora.

Príslušné zákony teraz čakajú na podpis ruského prezidenta Vladimira Putina. Zelenskyj v utorok podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje rokovania Kyjeva s Putinom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet