Na hlavný obsah

Útok aktivistov na Raffaelov obraz v Drážďanoch spôsobil päťcifernú škodu

V auguste sa k rámu obrazu prilepili ekologickí aktivisti.

Útok aktivistov na Raffaelov obraz v Drážďanoch spôsobil päťcifernú škodu
Na snímke je obraz Sixtínska madona v galérii v Drážďanoch. Foto: TASR/DPA

Augustový útok ekologických aktivistov zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia) na obraz Sixtínskej madony talianskeho maliara Raffaela Santiho spôsobil v eurách päťcifernú škodu. Informovala o tom v stredu (26. 10.) agentúra DPA s odvolaním sa na prevádzkovateľa drážďanských múzeí a galérií.

Náklady na reštaurovanie rámu obrazu, ku ktorému sa aktivisti pri svojej protestnej akcii z 23. augusta prilepili, dosahujú až 5 000 eur. Uviedli to Štátne umelecké zbierky Drážďany (SKD).

Ďalšie náklady vo výške 7 000 eur podľa prevádzkovateľa vznikli v dôsledku núteného uzavretia galérie starých majstrov.

Mladá žena a mladý muž sa každý jednou rukou prilepili k rámu Sixtínskej madony. Obraz je najslávnejším dielom v zbierke drážďanskej galérie. Samotnú maľbu renesančného umelca nepoškodili.

Hovorca SKD Holger Liebs uviedol, že reštaurátori už stopy lepidla odstránili. Obrazáreň bude podľa neho vymáhať náhradu škody.

Ekologické organizácie v snahe prinútiť verejnosť k dôraznejšiemu boju proti klimatickým zmenám v posledných mesiacoch podnikli množstvo útokov proti známym umeleckým dielam. Cieľom sa stali napríklad obrazy Mona Lisa od Leonarda da Vinciho či Slnečnice Vincenta van Gogha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet