Na hlavný obsah

Útok na konvoj áut s civilistami na východe Ukrajiny si vyžiadal 24 obetí

A to vrátane 13 detí.

Útok na konvoj áut s civilistami na východe Ukrajiny si vyžiadal 24 obetí
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní v sobotu (1. 10.) spresnili, že útok na konvoj civilistov na ceste medzi východoukrajinskými mestami Kupiansk a Svatove si vyžiadal životy 24 ľudí vrátane 13 detí. Zodpovednosť za tento útok Ukrajina pripisuje ruským jednotkám.

Krajská prokuratúra súčasne informovala, že k útoku došlo 25. septembra pri obci Kurylivka v kupianskom okrese Charkovskej oblasti. Kolónu rozstrieľaných a zhorených áut tam objavili v piatok 30. septembra.

Podľa Vasyla Maľuka, povereného vedením ukrajinskej tajnej služby SBU, sa civilisti zrejme chceli evakuovať. A prejsť pritom cez „šedú zónu“ medzi Rusmi okupovaným mesto Svatove v Luhanskej oblasti a v tom čase už oslobodeným mestom Kupiansk.

„Brutálny útok na civilistov vykonala sabotážna a prieskumná skupina útočníkov. Tí z ručných zbraní takmer bezhlavo rozstrieľali šesť starých áut a jednu dodávku (typu) GAZeľ,“ dodal Maľuk.

BBC vo svojej správe upozornila, že ukrajinskými úradmi zverejnené podrobnosti nateraz nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet