Na hlavný obsah

V Austrálii otvorili kaviareň smrti, chcú tam búrať tabu

Návštevníci sa tam zhovárajú o smrti.

Miesto, kam sa ľudia chodia rozprávať o smrti. V austrálskom meste Hobart otvorili kaviareň, kde chcú búrať tabu. Prichádzajú tam ľudia, ktorí sú na sklonku života, stratili niekoho blízkeho alebo sa len chcú rozprávať o prirodzenej súčasti našich životov, ktorú sme vytlačili do úzadia.

Od rozhovorov o tom, čo návštevníci plánujú robiť na sklonku svojho života, až po posledné momenty s milovanou osobou. Aj takéto témy otvárajú v Tessie death café, teda kaviarni smrti.

Žiadna téma tam nie je tabu. „Je veľa ľudí, ktorí o tom chcú hovoriť, ale nie je veľa miest, kde to môžu otvárať,“ hovorí spolumajiteľka kaviarne Leigh Connellová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Každý návštevník či návštevníčka prichádza s iným osobným dôvodom. Mitchell má napríklad cystickú fibrózu – chronické ochorenie, ktoré poškodzuje pľúca, pankreas a ďalšie orgány. „Je fajn vedieť, že nie som jediná, kto má strach zo smrti. Napriek tomu, že ten strach je veľmi bežný, často sa v ňom cítim osamelá,“ vysvetlila.

Trend kaviarní smrti odštartovali v Spojenom kráľovstve pred 11 rokmi. Odvtedy sa takýchto tematických stretnutí udialo takmer 15 000 v asi 80 krajinách po celom svete.

„Nebolo by skvelé, keby sa téma smrti stala súčasťou učebných osnov? Stierali by sme tabu hneď od začiatku, nebáli by sme sa jej a boli by sme v tejto téme gramotní,“ povedala druhá spolumajiteľka Lynn Redwigová.

Napriek tomu, že téma smrti sa môže zdať morbídna, ani na takýchto stretnutiach nechýba smiech.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet