Na hlavný obsah

V Bielorusku zatkli manželku politického väzňa

Obviňujú ju z extrémistickej činnosti.

V Bielorusku zatkli manželku politického väzňa
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Bieloruské úrady zadržali manželku politického väzňa a spolupracovníka stanice Slobodná Európa (RFE/RL) Ihara Losika Darju Losikovú. Uviedla to Bieloruská asociácia novinárov (BAJ). Zadržanie Losikovej zrejme súvisí s rozhovorom, ktorý poskytla poľskému televíznemu kanálu Belsat.

Podľa provládnych bieloruských kanálov na komunikačnej platforme telegram hrozí Losikovej obvinenie z podpory extrémistickej činnosti pre jej rozhovor na stanici Belsat. Minsk túto televíziu zameranú na Bielorusko v júli minulého roka označil za extrémistickú a zablokoval prístup z Bieloruska k jej webom i účtom na sociálnych sieťach.

Zadržanie Losikovej odsúdil šéf RFE/RL Jamie Fly. „Darja Losiková sa previnila jedine tým, že sa zastávala svojho neprávom uväzneného manžela Ihara Losika. Musia ju ihneď prepustiť, aby sa mohla postarať o svoju dcéru Paulinu. Rodina Losikových si už vytrpela dosť,“ povedal Fly. Dcéra Paulina, ktorú spomenul, má štyri roky.

Losika súd poslal v decembri 2021 do väzenia na 15 rokov na základe obvinení, ktoré sú podľa BAJ doteraz nejasné. Spolu s Losikom, blogerom a konzultantom bieloruskej sekcie RFE/RL, bolo na dlhé tresty odsúdených ďalších päť aktivistov vrátane vodcu bieloruskej opozície Siarheja Cichanovského.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet