Na hlavný obsah

V Bratislave protestovali odborári proti chudobe

Nevylučujú ďalšie protesty.

V Bratislave protestovali odborári proti chudobe
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tisícky ľudí protestovali v Bratislave proti chudobe. Chceli tak upozorniť na následky zdražovania. Mnohým ľuďom sa znížili platy, prichádzajú o zamestnanie. Konfederácia odborových zväzov očakáva od vlády riešenia. Analytik upozorňuje, že ak adresná pomoc nepríde, chudoba sa prehĺbi.

Potravinári, poľnohospodári, železničiari, či policajti. Asi 2 000 ľudí z rôznych oblastí prišlo vyjadriť obavy zo zvyšovania cien energií aj potravín.

Mnohým firmám od januára hrozí, že budú prepúšťať. „Len v mojej firme to ohrozuje tisícku ľudí. Zatiaľ majú naše firmy alebo domácnosti ceny zazmluvnené, to ale 1. januára skončí,“ tvrdil predseda Odborového výboru Chemosvit Marek Hyben.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Analytik hovorí, že ak vláda podnikateľom či domácnostiam nepomôže, chudoba sa bude prehlbovať. Je päť minút po dvanástej, odkazujú odborári vláde. Hovoria, že ľudia čelia poklesu životnej úrovne, miezd, aj strate zamestnania. Vláde aj parlamentu adresovali výzvu, v ktorej žiadajú riešenia.

Minister práce tvrdí, že ľudia pomoc dostanú. „Chápem toto zhromaždenie aj ako podporu pre moju snahu presadiť v parlamente novelu zákona o štátnom rozpočte, na základe ktorej budeme môcť vyplatiť štrnáste dôchodky, v celkovej výške 207 miliónov eur,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Minister financií s protestom nesúhlasí, poukazuje na výnimočné zvýšenie platov učiteľov, či zdravotníkov. Konfederácia odborových zväzov hovorí, že ak vláda neurobí kroky, ktoré ľuďom pomôžu, nevylučujú ďalšie protesty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko