Na hlavný obsah

V bratislavskej nemocnici využívajú na liečbu zeleného zákalu najmodernejší zákrok

Na Slovensku ním trpí šesť percent populácie.

V bratislavskej nemocnici využívajú na liečbu zeleného zákalu najmodernejší zákrok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na zelený zákal používajú mikroimplantát. Ten pomôže znížiť vnútroočný tlak. V bratislavskej Nemocnici svätého Cyrila a Metoda ho voperovali už desiatim pacientom. Pri liečbe glaukómu používajú najmodernejší mini-invazívny zákrok.

Zelený zákal je druhou najčastejšou príčinou slepoty a na Slovensku ním trpí asi šesť percent populácie. Prejavuje sa zvyšovaním vnútroočného tlaku. Pacienti často berú lieky alebo si musia niekoľkokrát denne kvapkať do oka špeciálne kvapky. O tom, že môže byť dedičný sa presvedčila aj pani Magdaléna.

„Operovali ma pred desiatimi rokmi na zelený zákal klasickým spôsobom. Z toho dôvodu, že môj brat v tom čase, keď som začala vyšetrenie, oslepol. Tak ma poslali hneď na vyšetrenia, či to nie je dedičné a vtedy sa objavilo na pozadí, že mám nábeh aj ja,“ uviedla pani Magdaléna.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Operácia jej však pomohla len čiastočne a po čase sa vnútroočný tlak opäť zvýšil. Nová metóda tieto komplikácie odstraňuje. Pani Magdaléna bola prvou pacientkou, ktorá unikátnu operáciu podstúpila. Implantát má dokonca v oboch očiach.

Implantát má priemer 350 mikrometrov a v medicíne sa využíva už od roku 1999. Je z flexibilného materiálu, ktorý sa dokáže prispôsobiť oku. Pacient ho takmer vôbec necíti. Implantát sa dlho používal v kardiochirurgii, postupne využitie našiel aj v očnom lekárstve.

„Táto nová metóda znamená minimálne riziko pre pacientov, veľmi malý rez, cez ktorý vkladáme implantát. Čiže úplne znižujeme pooperačné riziká,“ vysvetlila Nora Majtánová, zástupkyňa prednostu Očnej klinike Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Po dohode poisťovne operáciu preplatia aj teraz. Skúsenosti zo zahraničia hovoria, že implantát vydrží šesť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko