Na hlavný obsah

V Budapešti protestovalo 80 000 ľudí za vyššie platy učiteľov

Upozorňujú na nedostatok učiteľov v školách.

V Budapešti protestovalo 80 000 ľudí za vyššie platy učiteľov
Protest v Budapešti za vyššie platy učiteľov. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí v nedeľu (23. 10.) vyšli v Budapešti do ulíc za vyššie platy učiteľov a proti rýchlemu zvyšovaniu cien. Organizátori podľa agentúry APA tvrdia, že demonštrovalo 80 000 ľudí. Ide o posledný z radu protestov, v ktorom Maďari prejavujú svoju nespokojnosť s hospodárskou politikou premiéra Viktora Orbána. Píše agentúra Reuters.

Demonštranti kritizovali vládu za to, že nezvýšila učiteľom platy, ktoré sú podľa nich príliš nízke. To podľa protestujúcich spôsobuje malý záujem o toto povolanie a nedostatok pedagógov v školách. Kúpnu silu platov navyše znižuje vysoká inflácia, ktorá v Maďarsku v septembri dosiahla 20 percent.

Pre rýchle tempo rastu cien sa k protestom pridali tiež ľudia z iných profesií. „S touto nekontrolovateľnou infláciou nedokážeme nič ušetriť,“ povedal agentúre Reuters poštár Gyongyi Bereczky, ktorého rodina má pre rýchly rast cien problém vyjsť s peniazmi.

Rečníci v prejavoch požadovali zrušenie obmedzení práva na štrajk a posilnenie práv učiteľov. V uplynulých týždňoch médiá informovali o prepustení viacerých učiteľov, ktorí sa zúčastnili na podobnom proteste v januári. Rečníci tiež žiadali odstránenie ideologických prvkov z preberanej látky. „Bez učiteľov nie je budúcnosť,“ hlásali niektoré transparenty.

Za zvýšenie platov učiteľov a efektívnejšie opatrenia proti inflácii ľudia v Maďarsku demonštrovali už na začiatku tohto mesiaca, keď sa ich zišlo zhruba 35 000. Bol to jeden z najväčších tohtoročných protestov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet