Na hlavný obsah

V Číne vybrali nové vedenie komunistickej strany, Si Ťin-pchinga potvrdili ako lídra

Z vedúcej pozície vypadol súčasný premiér.

Členovia sedemčlenného stáleho výboru politbyra komunistickej strany v Číne.
Členovia sedemčlenného stáleho výboru politbyra komunistickej strany v Číne.Foto: TASR/AP

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v nedeľu (23. 10.) potvrdili do funkcie generálneho tajomníka komunistickej strany Číny na bezprecedentné tretie päťročné funkčné obdobie.

Strana zároveň vymenovala nový sedemčlenný stály výbor politbyra, na ktorého čele stojí práve 69-ročný Si a v ktorom dominujú prezidentovi spojenci. V širšom 25-člennom politbyre chýbajú prvýkrát po 25 rokoch ženy, píšu agentúry.

V novom stálom výbore politbyra, ktorý predstavuje najužšie vedenie strany a poťažmo aj Číny ako takej, sa na druhom mieste prekvapujúco umiestnil 63-ročný šanghajský stranícky líder Li Čchiang. Výber podľa agentúry DPA naznačuje, že sa blízky dôverník Si Ťin-pchinga stane v marci novým predsedom vlády.

Členom najužšieho mocenského kruhu naopak nebude doterajší čínsky premiér a zástanca ekonomických reforiem Li Kche-čchiang, ktorý odchádza do predčasného dôchodku, hoci má len 67 rokov. V sedemčlennom výbore zostáva popri Si Ťin-pchingovi aj šéf mocnej disciplinárnej komisie, 65-ročný Čao Le-ťi, a hlavný ideológ, 67-ročný Wang Chu-ning.

Noví členovia

Okrem šanghajského straníckeho vodcu sú po novom členmi tohto úzkeho kruhu aj pekinský stranícky vodca, 66-ročný Cchaj Čchi. Ale aj náčelník generálneho štábu a blízky dôverník Si Ťin-pchinga Ting Süe-siang a šéf strany významnej provincie Kuang-tung, 66-ročný Li Si.

V predchádzajúcom politbyre zasadala aj čínska vicepremiérka Sun Čchun-lan. Tá teraz odišla do dôchodku a žiadna ďalšia žena už sa členkou tohto orgánu nestala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet