Na hlavný obsah

V Demänovskej doline v Nízkych Tatrách zavreli obe sprístupnené jaskyne

Znova ich otvoria na budúci rok.

V Demänovskej doline v Nízkych Tatrách zavreli obe sprístupnené jaskyne
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

V Demänovskej doline v Nízkych Tatrách zavreli obe sprístupnené jaskyne – ľadovú aj jaskyňu slobody. Menia v nich svetlá za kvalitnejšie a najmä úspornejšie. Znova budú prístupné na budúci rok.

Tridsať kilometrov káblov a asi 1 000 svietidiel menia v troch jaskyniach naraz. V dvoch navštevovaných – ľadovej a slobody. A aj v Demänovskej jaskyni mieru, ktorá na sprístupnenie len čaká.

,,V prvom rade sa usporí elektrická energia, pretože zhruba zo 60-tich kilowattov zídeme na 10 kilowattov inštalovaného príkonu, čo sa týka osvetlenia. Mali by sme zamedziť lampenflóre, ktorá sa tvorí aj z tepla z pôvodného halogénového osvetlenia,“ uviedol Peter Stankoviansky energetik Správy slovenských jaskýň.

Staré káble a lampy odstraňujú chlapi, ktorí podobné práce už robili v Bystrianskej a Belianskej jaskyni.

,,V podzemí je to trošku horšie. Lebo fakt tie svetlá potrebujeme vypnúť, tak sa robí potme,“ povedal Pavol Šurc.

Príspevok z Európskej únie

Na projekt za viac ako tri milióny eur získala správa jaskýň nenávratný príspevok z Európskej únie. Ľadovú jaskyňu a jaskyňu slobody ročne navštívi spolu viac ako 100 000 ľudí. To je najviac spomedzi slovenských jaskýň.

,,Pokiaľ sa všetko bude dariť tak, ako máme plánované, tak budúci rok normálne otvoríme v riadnom termíne ľadovú jaskyňu. Ovšem čo sa týka Demänovskej jaskyne slobody, tak budeme musieť proste vydržať a budúcu letnú sezónu budeme vlastne bez prevádzky,“ dodal Ján Zuskin riaditeľ Správy slovenských jaskýň.

Osvetlenie pritom nemenia len v dvoch navštevovaných jaskyniach. Ale aj v tretej, v jaskyni mieru, ktorá ich spája, a ktorú chceli sprístupniť už pred takmer 40-timi rokmi.

„Klasické železo, klasická oceľ sa použila, ktorá po tých rokoch bez opatery hlboko zhrdzavela. Čiže musí byť vyslovene odstránená,“ informoval Zuskin.

Na budúci rok by sa k výmene elektroinštalácie mala pridať aj obmena starých oceľových zábradlí a oprava chodníkov. Tak, aby bolo možné sprístupniť aspoň časť jaskyne mieru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny