Na hlavný obsah

V Drážďanoch zneškodnili bombu z druhej svetovej vojny

Pyrotechnici odstránili rozbušku po viac ako dvoch hodinách.

V Drážďanoch zneškodnili bombu z druhej svetovej vojny
Policajti blokujú cestu pre osobné vozidlá a chodcov z dôvodu nálezu leteckej bomby z obdobia druhej svetovej vojny v Drážďanoch. Foto: TASR/DPA

V nemeckom meste Drážďany zneškodnili experti vo štvrtok (6. 10.) 250-kilogramovú leteckú bombu z druhej svetovej vojny. Objavili ju v stredu (5. 10.) počas stavebných prác. Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

„Po viac ako dvojhodinovej práci sa pyrotechnici rozhodli odstrániť rozbušku. Tú je ešte nutné odpáliť,“ povedal hovorca polície Marko Laske. Keďže bola rozbuška silne zdeformovaná, nešlo podľa neho o bežné nasadenie. Zasahujúci tím ju odstránil pomocou špeciálneho stroja.

Počas zásahu pyrotechnikov uzavreli okolie viac ako 800 metrov od nálezu a evakuovali zhruba 3 300 ľudí. Okrem hasičov a záchranárov sa na akcii podieľalo aj približne 270 policajtov.

Saskú metropolu Drážďany zničilo na sklonku druhej svetovej vojny rozsiahle bombardovanie. Pri štyroch náletoch britského a amerického letectva dopadlo vo februári 1945 na mesto vyše 3 900 ton vysokovýbušných bômb a zápalných zariadení.

Naposledy zneškodňovali v Drážďanoch dve americké letecké bomby z vojny s hmotnosťou 250 kilogramov vlani v novembri. Svoje domovy muselo vtedy dočasne opustiť približne 7 400 ľudí, uviedla na svojom webe stanica MDR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet