Na hlavný obsah

V hlavnom meste Ugandy potvrdili ďalších deväť prípadov eboly

Celkový počet prípadov za posledné dva dni sa zvýšil na 14.

V hlavnom meste Ugandy potvrdili ďalších deväť prípadov eboly
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/ ANADOLU AGENCY

V hlavnom meste Ugandy Kampale sa potvrdilo ďalších deväť prípadov eboly, čím sa celkový počet prípadov za posledné dva dni zvýšil na 14. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na pondelňajšie (24. 10.) oznámenie ministerstva zdravotníctva tejto africkej krajiny.

Ebola sa začala šíriť vo vidieckej oblasti v centrálnej časti krajiny v septembri. V Kampale prvý prípad potvrdili v októbri, keď lekársku pomoc vyhľadal muž z okresu Kassanda, ktorý neskôr zomrel.

Sedem z deviatich ľudí, ktorí mali v nedeľu (23. 10.) pozitívny test na ebolu, sú príbuzní zosnulých a pochádzajú z okresu Masanafu v Kampale, uviedla na Twitteri ministerka zdravotníctva Jane Ruth Acengová.

Nakazil sa aj zdravotnícky pracovník. Ministerka neuviedla, či bolo deväť ľudí izolovaných ešte pred potvrdením nákazy. Päť ľudí, ktorých úrady nahlásili ako nakazených začiatkom víkendu, bolo izolovaných v nemocnici.

„Uganďania, buďme ostražití. Nahláste, ak ste boli v kontakte alebo viete o osobe, ktorá bola v kontakte,“ vyzvala Acengová na Twitteri spoluobčanov, ktorí mohli prísť do kontaktu s nakazenou osobou.

Zomrelo už 44 ľudí

Ugandské ministerstvo zdravotníctva a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámili, že od začiatku súčasnej epidémie bolo v krajine zaznamenaných viac ako 90 potvrdených alebo pravdepodobných prípadov eboly vrátane 44 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet