Na hlavný obsah

Počet obetí po páde mostu v Indii stúpol. Úrady hlásia 134 mŕtvych

Most otvorili pre verejnosť len minulý týždeň.

Počet obetí po páde mostu v Indii stúpol. Úrady hlásia 134 mŕtvych
Po páde visutého mosta v Indii zahynulo najmenej 120 ľudí. Foto: TASR/AP

Pri zrútení mosta pre peších v štáte Gudžarát v západnej Indii zomrelo najmenej 134 ľudí. Uviedla to v pondelok (31. 10.) podľa agentúry AFP polícia.

Zrekonštruovaný visutý most cez rieku v meste Morbi spadol v nedeľu (30. 10.). V tom čase na ňom boli davy ľudí.

Miestna polícia informovala o 134 obetiach s tým, že bilancia ešte môže počas záchranných akcií narásť. Podľa veliteľa miestnej polície sa podarilo viac ako 170 ľudí zachrániť. Svedkovia tvrdia, že medzi obeťami je množstvo žien a detí. Najmenej 35 obetí boli deti do 14 rokov. %

V čase, keď sa most zrútil, na ňom podľa úradov bolo až 500 ľudí a konštrukcia nevydržala preťaženie. Na záchrannej operácii sa podieľajú potápači, lode a desiatky vojakov.

Most otvorili bez povolenia

Úrady v súvislosti s nešťastím zatkli deväť ľudí. Začali tiež vyšetrovanie namierené na ľudí, ktorí zodpovedali za opravu a údržbu mostu. Tú mal zabezpečiť podnik Oreva, výrobca hodín a elektrických zariadení. Most udržiaval posledných 15 rokov.

Jeden z členov mestskej správy uviedol, že mesto nedostalo informáciu o otváraní mosta a firme žiadne povolenie ani certifikát nevydalo. Miestny poslanec obvinil firmu, že vstupenky na most predávala bez obmedzení. Predošlý správca vydávali vstupenky tak, aby bolo na moste naraz najviac 20 ľudí.

Historický most dlhý 230 metrov bol postavený v 19. storočí za britskej nadvlády. Tento rok bol šesť mesiacov uzavretý pre rekonštrukčné práce. Pre verejnosť sa znovu otvoril len minulý týždeň.

Most je turistickou atrakciou a priťahuje množstvo ľudí zvlášť teraz, keď je obdobie sviatkov. Hinduisti uplynulý týždeň oslavovali Sviatok svetiel Díválí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet