Na hlavný obsah

V kauze Dobytkár vypovedal kľúčový svedok

Svojou výpoveďou usvedčuje exšéfa platobnej agentúry.

V korupčnej kauze Dobytkár vypovedal kľúčový svedok Marek Kodada. Kedysi štátny manažér v rezorte pôdohospodárstva sa k úplatkom priznal. Ako jediný usvedčuje bývalého šéfa štátnej platobnej agentúry Juraja Kožucha. Na jeho výpovedi sa zakladá aj obvinenie Norberta Bödöra.

Kodada pred kamerami hovoriť nechcel, no pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa rozhovoril. Ako funkcionár ministerstva pôdohospodárstva mal postupne od ďalšieho obžalovaného lobistu Ľubomíra Kropila prevziať 1,5 milióna eur.

Peniaze pochádzali od farmárov, ktorí chceli získať agrodotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Takzvané provízie následne odovzdával v taškách na víno finančníkovi Martinovi Kvietikovi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vo výpovedi Kodada ďalej tvrdil, že práve Kvietik založil celý systém zvýhodňovania farmárov, ktorí za dotácie platili provízie. Ďalší obžalovaný – bývalý šéf PPA Juraj Kožuch – mal pri prideľovaní dotácií konať len na Kvietikov podnet.

V korupčnej kauze obžalovali osem ľudí a päť firiem. „Ktoré sú obžalované z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti,“ uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Obžalovaný Juraj Kožuch výpoveď označil za klamstvá. Pred senátom uviedol, že má na Kodadu desiatky otázok. Pojednávanie bude pokračovať v utorok (25. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko