Na hlavný obsah

V kauze výbuchu na Krymskom moste zadržali osem podozrivých

Vyšetrovanie prípadu naďalej pokračuje.

V kauze výbuchu na Krymskom moste zadržali osem podozrivých
Plamene šľahajú z Kerčského mosta, ktorý spája Krym s Ruskom. Foto: TASR/AP

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) informovala, že v kauze výbuchu na Krymskom moste zadržala osem podozrivých, uviedla v stredu (12. 10.) agentúra DPA.

Za organizátora útoku na most označili ukrajinskú vojenskú rozviedku a jej šéfa Kyryla Budanova.

Zadržali päť občanov Ruska, traja občania Ukrajiny a jedného Arména, ktorí sa podieľali na príprave zločinu, uviedla FSB.

Ukrajinská rozviedka tvrdenia FSB označila za nezmysel a odmietla sa k nim ďalej vyjadriť. Kyjev sa k zodpovednosti za sobotňajšiu explóziu na moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom, neprihlásil.

„Všetka činnosť FSB a vyšetrovacej ústredne je nezmysel. Sú to falošné štruktúry, ktoré slúžia režimu (ruského prezidenta Vladimira) Putina, takže sa k tomu nebudeme vyjadrovať,“ povedal zástupca tlačového oddelenia ukrajinskej rozviedky Andrij Jusov verejnoprávnej stanici Suspilne.

FSB spolu s Vyšetrovacím výborom Ruskej federácie (Sledkom) uviedli, že organizátorom útoku na Krymský most bola hlavná správa vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany, jej riaditeľ Kyrylo Budanov, jeho podriadení a agenti.

Vyšetrovanie prípadu pokračuje. Informovala o tom FSB s tým, že všetci organizátori útoku a ich spolupáchatelia vrátane cudzích štátnych príslušníkov budú stíhaní v súlade s ruským právom.

Výbušné zariadenie podľa FSB maskovali v kotúčoch stavebnej polyetylénovej fólie. Tie prevážali na 22 paletách s celkovou hmotnosťou viac než 22 ton. Do prepravy tohto nákladu sa podľa FSB zapojili občania Ukrajiny a Gruzínska a jeden občan Arménska.

Náklad maskovali

FSB vo svojom vyhlásení spresnila, že tento náklad začiatkom augusta odoslali z juhoukrajinského prístavu Odesa do bulharského prístavu Ruse. A odtiaľ následne do Gruzínska a Arménska, kde ho preložili na nákladné auto. Tým náklad putoval do Krasnodarského kraja na juhu Ruska.

Tam nákladu vystavili falošné doklady a preložili do iného nákladného auta. Ako prijímateľa tovaru uviedli neexistujúcu spoločnosť na Kryme.

FSB v stredu tiež ohlásila, že zmarila „teroristický útok“, ktorý chystali ukrajinské tajné služby proti dopravnému terminálu v ruskom Briansku, a zadržala pritom ukrajinského občana, ktorý teraz spolupracuje s vyšetrovateľmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet