Na hlavný obsah

V Košiciach stovky ľudí protestovali proti energetickej kríze

Organizátori tvrdia, že nešlo o protivládnu demonštráciu.

V Košiciach stovky ľudí protestovali proti energetickej kríze
V Košiciach demonštrovali stovky ľudí proti energetickej kríze. Foto: TASR

Na dosah energetickej krízy chcelo v piatok (28. 10.) popoludní poukázať piatkové zhromaždenie v Košiciach, ktorého sa v centre mesta zúčastnili stovky ľudí. Podľa organizátorov z občianskeho združenia Nádej a Sloboda nešlo o protest proti vláde.

Ľudia na proteste adresovali niekoľko výziev. Organizátori označili za hlavné problémy plyn, elektrinu, chudobu, slobodu slova, green deal a zastavenie dodávania zbraní a podporovania vojen. Polícia uviedla, že demonštrácie boli pokojné.

Za dôvod organizovania protestu uviedli vyslanie odkazu vláde, že hrozí energetická chudoba, a tým prepad štátu a životnej úrovne. Tvrdia, že aj keď bude energie dostatok, nemusí byť dostupná z dôvodu jej vysokej ceny.

 Rečníci hovorili aj o páde vlády či ohrození štátnosti. Témou bol tiež stav zdravotníctva. „Potrebujeme istoty a politikov, ktorí sa budú starať nielen o seba a myslieť nielen proeurópsky, ale hlavne ktorí budú myslieť proslovensky,“ uviedol jeden z nich.

Hovorili aj o ekonomickej sabotáži i politických a úradníckych páchateľoch. Z davu znelo heslo „do basy“. Na pódiu odzneli aj spojenia, ako „covidový trestný tribunál“, „nový svetový poriadok“, „umelo vytvorený konflikt Slovanov“ alebo „tradičná rodina“.

V závere takmer trojhodinového protestu organizátori vyzvali vládu napríklad na zabezpečenie dodávok energií, dôstojnej životnej úrovne, ale aj rokovania s Európskou úniou či zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu. Volajú tiež po riešení konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny