Na hlavný obsah

Ruské sily podnikli rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru

Explózie otriasli aj ďalšími mestami.

Ruské sily podnikli rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru
Ilustračná snímka - Výpadky elektriny v Kyjeve 21. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ruské sily v pondelok (31. 10.) opäť podnikli rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Séria výbuchov sa v ranných hodinách ozvala v Kyjeve, kde bolo podľa starostu Vitalija Klička zasiahnuté zariadenie dodávajúce elektrickú energiu 350 000 domácnostiam.

V hlavnom meste v pondelok spolu rokovali ministri českej a ukrajinskej vlády. Útoky hlásili z mnohých miest naprieč celou krajinou, vrátane Charkova, Záporoží či Kryvého Rihu.

Pre poškodenie infraštruktúrnych objektov úrady pristúpili v rôznych častiach Ukrajiny k odpájaniu prúdu. Zranenia pri dnešných ruských útokoch utrpelo najmenej 13 ľudí, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na šéfa ukrajinskej polície Ihora Klimenka.

Nad Kyjevom bol ráno vidieť dym stúpajúci z asi desiatich miest výbuchov, uviedli podľa agentúry Reuters svedkovia z miesta. „Energetici pracujú na obnovení dodávok elektriny po poškodení energetického objektu, ktorý dodáva prúd asi 350 000 domácnostiam v Kyjeve,“ napísal starosta Kličko na komunikačnej platforme Telegram. Voda podľa neho po pondelňajších útokoch netečie v bytoch a domoch 80 percent obyvateľov metropoly.

Večer agentúra Ukrinform informovala, že dodávky elektriny boli obnovené v celom meste. Podľa energetickej spoločnosti Ukrenergo však platia určité núdzové opatrenia v súvislosti s potrebami energetického systému, a preto môžu byť ešte niektorí zákazníci dočasne bez prúdu.

Ako doplnil kyjevský starosta, bez vody večer ostalo už len 40 percent obyvateľov metropoly. Experti z vodárenskej spoločnosti pracujú podľa neho na „stabilizácii prevádzky vodární, čo najskôr to bude možné“.

Šéf správy Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba na sociálnych sieťach vyzval obyvateľov, aby sa pripravili na dlhodobé výpadky elektriny. Podľa agentúry Reuters boli v niektorých oblastiach Kyjeva problémy aj s mobilnou telefónnou sieťou.

Problémy sú aj v Charkove

Taktiež v Charkove Rusi zasiahli objekt kritickej infraštruktúry, oznámil starosta mesta Ihor Terechov. Pre výpadky prúdu sa zastavila premávka metra aj električiek a trolejbusov, ktoré nahradili autobusy. V niektorých častiach mesta vznikli problémy s dodávkami vody.

Rusko podľa ukrajinských vzdušných síl dnes z bombardérov na ukrajinské mestá vyslalo vyše 50 striel s plochou dráhou letu Ch-101 a Ch-555. Ukrajinským silám sa podarilo zostreliť 44 z nich, uviedla agentúra Unian. Rusko dnes na Ukrajinu zaútočilo tiež raketami S-300 a delostrelectvom, spresnil podľa serveru Ukrajinska pravda hovorca ukrajinského letectva.

Ruské sily podľa ukrajinského premiéra Denisa Šmyhala poškodili v desiatich ukrajinských regiónoch spolu 18 objektov, z ktorých väčšiu časť tvoria energetické zariadenia. Pre pondelkové údery pristúpili úrady k havarijnému odpájaniu prúdu popri Kyjevskej a Charkovskej oblasti tiež v Záporožskom a Dnepropetrovskom regióne.

„Dnes je rovnako ako v uplynulých týždňoch dôležité, aby všetci Ukrajinci používali elektrickú energiu uvedomele a znižovali nápor na sieť,“ napísal na telegrame Šmyhal.

Útoky aj na západe Ukrajiny

Útokom sa nevyhla ani západná časť Ukrajiny. V Černivickom regióne ruské rakety zasiahli kritickú infraštruktúru, nad Ľvovskou oblasťou zostrelila rakety protivzdušná obrana, informovala agentúra Ukrinform. Explózie sú hlásené tiež napríklad z Chmelnyckej oblasti.

Rusko v minulých týždňoch zosilnelo raketové útoky proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre a ďalším civilným cieľom po tom, ako obvinilo Kyjev z explózie, ktorá poškodila most na anektovaný Krym.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že popri úderoch na vojenské ciele dnes vykonalo tiež útoky na energetický systém. „Ciele úderov boli splnené,“ citovala ruská agentúra Interfax hovorcu ministerstva Igora Konašenkova. Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba pondelkové ostreľovanie na twitteri odsúdil ako útoky proti civilistom.

Podľa britského ministerstva obrany Rusko od polovice októbra poslalo na front niekoľko tisíc novomobilizovaných rezervistov. V minulosti pritom niektorí ruskí činitelia upozorňovali, že niektorí čerstvo mobilizovaní vojaci dorazili na Ukrajinu bez zbraní a prakticky bez výcviku.

Dostupné zdroje pritom naznačujú, že mobilizovaným vojakom bývajú vydávané pušky, ktoré sa prvýkrát objavili v roku 1959. Mnoho z nich je kvôli zlému skladovaniu v sotva použiteľnom stave a navyše potrebujú iné strelivo ako ďalšie ručné zbrane vo výzbroji ruskej armády. To môže komplikovať už teraz ťažko skúšanú logistiku, dodalo britské ministerstvo obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet