Na hlavný obsah

V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov

Vytvárajú inzulín, ktorý po odstránení pankreasu organizmus neprodukuje.

V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov
Ilustračná snímka z operačnej sály. Foto: RTVS

Pacienti, ktorým musia vyoperovať podžalúdkovú žľazu, majú nádej na kvalitnejší život. V Martine v spolupráci s českými kolegami urobili autotransplantáciu takzvaných Langerhansových ostrovčekov. Tie v organizme vytvárajú inzulín, ktorý po odstránení pankreasu organizmus neprodukuje.

Zákrok podstúpil 29-ročný pacient, ktorému hrozila rakovina pankreasu. Pankreatitída je časté ochorenie, prevažne však vyvolané zlou životosprávou.

„Tento pacient bol jedinečný v tom, že mal vrodenú formu tohto ochorenia, ktorú on ovplyvniť nevie,“ povedala Lenka Nosáková z Internej kliniky gastroenterologickej Univerzitnej nemocnice Martin (UNM).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Operácia mala dve fázy. V prvej pacientovi podžalúdkovú žľazu vyoperovali a transportovali ju do pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny. Tam z orgánu vyextrahovali bunky, ktoré potom v Martine pacientovi aplikovali do pečene.

Stav pacienta po operácii

Pacient, ktorý ako prvý na Slovensku podstúpil zákrok, už teraz cíti pozitívne zmeny. Zatiaľ si musí dopĺňať inzulín a dodržiavať diabetickú diétu. Transplantované bunky by mali inzulín v maximálnom množstve vytvárať tri mesiace po operácii.

„Diabetes bez tých ostrovčekov je veľmi zle korigovateľný. Okrem toho, že produkuje inzulín produkuje aj iné hormóny, ktoré stabilizujú hladinu cukru v krvi a iné mechanizmy,“ pripomenula Nosáková.

Šimon, ktorý v posledných rokoch dostával záchvaty pankreatitídy nielen po jedle, ale aj po fyzickej námahe či stresových situáciách, plánuje návrat do normálneho života.

„Aj začať opäť športovať a robiť veci čo ma bavia, lebo v podstate posledné dva roky som nemohol z toho nič,“ dodal Šimon Kačmar.

Spoluprácu s českými kolegami hodnotia slovenskí lekári aktuálne ako efektívnejšiu oproti zavedeniu vlastného programu. S podobnou diagnózou by na Slovensku totiž mohlo podstúpiť zákrok asi 25 pacientov ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny