Na hlavný obsah

V masovom hrobe v Líbyi sa našlo viac ako 40 tiel

Nachádza sa na mieste bývalej školy

V masovom hrobe v Líbyi sa našlo viac ako 40 tiel
Na snímke masový hrob v Líbyi. Foto: Twitter/ The Libya Observer

Masový hrob s pozostatkami 42 ľudí odkryli v líbyjskom meste Syrta, ktoré je bývalou baštou skupiny Islamský štát (IS). Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu (2. 10.) informoval tamojší úrad pre nezvestné osoby.

Masový hrob sa nachádza na mieste bývalej školy. V koordinácii s úradom súdneho lekárstva boli z tiel odobrali vzorky DNA na analýzu, dodal úrad bez ďalších podrobností.

Pobrežné mesto Syrta bolo v rokoch 2015 až 2016 v rukách IS, ktorý pri jeho ovládnutí využil chaos, čo zachvátil veľkú časť Líbye po zvrhnutí a zabití diktátora Muamara Kaddáfího počas povstania v roku 2011.


Džihádistickú skupinu IS v decembri roku 2016 – po mesiacoch intenzívnych a pouličných bojov – zo Syrty vytlačili sily lojálne vtedajšej vláde národného porozumenia.

V októbri roku 2017 neďaleko Syrty objavili hrob s telami 21 koptských kresťanov. Tých džihádisti popravili ešte v roku 2015.

Ďalší masový hrob s pozostatkami 34 kresťanov objavili neďaleko Syrty v decembri roku 2018. A to viac ako tri roky po tom, čo IS zverejnil video, na ktorom jeho príslušníci popravili najmenej 28 mužov označených za koptských kresťanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet