Na hlavný obsah

V Mussoliniho rodnom meste sa chystajú demonštrovať nostalgici aj antifašisti

Krajina si pripomína krajina 100. výročie pochodu na Rím.

V Mussoliniho rodnom meste sa chystajú demonštrovať nostalgici aj antifašisti
V piatok 28. októbra pripadá výročie pochodu na Rím z roku 1922. Foto: wikimedia commons

V rodnom meste Benita Mussoliniho Predappiu, kde je bývalého fašistického diktátora tiež pochovali, sa na konci tohto týždňa chystajú demonštrovať antifašisti i ľudia, ktorí cítia nostalgiu za fašizmom.

Deje sa tak v čase, keď si krajina pripomína 100. výročie pochodu na Rím, ktorý začal 20-ročné obdobie Mussoliniho autoritárskej vlády nad Talianskom. Na oboch demonštráciách sa očakávajú stovky až tisíce ľudí, napísal denník Corriere della Sera.

V piatok 28. októbra, na ktorý pripadá výročie pochodu na Rím z roku 1922 aj oslobodenie samotného Predappia v roku 1944, usporiada v meste demonštráciu zväz talianskych partizánov ANPI a ďalšie organizácie.

„Nemyslím si, že bude na demonštrácii panovať napätie,“ uviedol predseda miestneho združenia ANPI a usporiadateľ podujatia Gianfranco Miro Gori.

Zhromaždenia sa zúčastnia aj predstavitelia kraja či ďalších miest. Chýbať zrejme bude starosta mesta Roberto Canali, ktorý odmietol poskytnúť demonštráciám záštitu, za čo si vyslúžil kritiku.

Canali je prvým starostom mesta za pravicové strany od roku 1945. Tvrdí, že záštitu odmietol udeliť, pretože sa pochod uskutoční v pracovný deň, čo skomplikuje dopravu v meste. „Moje zmýšľanie je naďalej blízke hodnotám oslobodenia (od fašizmu), ale radšej tam (na demonštráciu) nepôjdem, aby som nezvyšoval napätie,“ povedal starosta.

Očakávajú účasť niekoľko tisíc ľudí

V nedeľu (30. 10.) potom do šesťtisícového mesta zvolali svoje zhromaždenie organizácie, v ktorých sa združujú ľudia, ktorí pociťujú nostalgiu po fašistickom režime. Tí sa každoročne schádzajú pri krypte, kde je uložené Mussoliniho telo.

Vzhľadom na okrúhle výročie organizátori očakávajú účasť aj niekoľkých tisícok ľudí. Podľa agentúry DPA sa z Mussoliniho krypty stalo v posledných rokoch pútnické miesto nostalgikov a neofašistov.

Tomuto druhu turizmu sa prispôsobila aj ponuka miestnych obchodov, kde sa dajú kúpiť tričká, taniere a ďalšej suveníry s podobizňou diktátora a ďalšími symbolmi fašizmu.

V meste, ktoré sa nachádza v Apeninách v regióne Emilia-Romagna, sa Mussolini narodil v roku 1883. Diktátor ale nechal blízko svojho rodiska vystaviť nové mesto v štýle vtedajšej režimovej architektúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet