Na hlavný obsah

V najvyššie položenej volebnej miestnosti na Štrbskom plese neočakávajú veľa voličov

Mnohí totiž pred voľbami uprednostnili hory.

V najvyššie položenej volebnej miestnosti na Štrbskom plese neočakávajú veľa voličov
Najvyššie položená volebná miestnosť na Štrbskom plese. Foto: RTVS

Najvyššie položená volebná miestnosť je na Štrbskom plese, v nadmorskej výške 1 340 metrov. Predĺžený víkend a prázdniny voličskú účasť priamo na plese zrejme neovplyvnia, ale môžu zasiahnuť do účasti v iných mestách. Mnohí „cezpoľní turisti“ si totiž vybrali radšej hory ako voľby.

Predĺžený víkend a krásne počasie využili stovky turistov, ktorí smerujú zo Štrbského plesa do tatranských dolín. Tí však na Štrbskom plese voliť nemôžu.

Kým ulice Štrbského plesa ráno zaplnili návštevníci, v najvyššie položenej voličskej miestnosti bol až nezvyčajný pokoj.

„Keďže sa nedá voliť na voličské preukazy, tak neočakávame veľký nápor. Máme zapísaných 90 voličov, zatiaľ sme mali dvoch,“ priblížila predsedníčka volebnej komisie na Štrbskom Plese Darina Kostková.

Kuriozitou je aj to, že miestni obyvatelia síce žijú v najvyššie položenej tatranskej osade, nevolia primátora Vysokých Tatier, ale starostu a poslancov Štrby.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Štrba ešte v roku 2007 vyhrala súdny spor s mestom Vysoké Tatry a Štrbské pleso získala do svojej správy. Žije tu však ešte zopár miestnych, ktorí si za posledných 15 rokov nevymenili občiansky preukaz.

„Odmietli si zmeniť trvalé bydlisko na Štrbu. Sú to starší občania, ktorí majú občianske preukazy bez obmedzenia platnosti. Tým pádom je ich bydliskom stále mesto Vysoké Tatry,“ vysvetlila zapisovateľka mestskej volebnej komisie Vysoké Tatry Mária Fábryová.

„Zostalo sedem takto žijúcich obyvateľov, ktorí majú právo voliť na okrsku Vyšné Hágy,“ uviedla predsedníčka mestskej volebnej komisie Vysoké Tatry Iveta Bohušová.

Musia teda vycestovať do susednej tatranskej osady, kde môžu zahlasovať za kandidátov na primátora a poslancov mesta Vysoké Tatry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny