Na hlavný obsah

V Nemecku zhorela ubytovňa s utečencami z Ukrajiny. Mohlo ísť o politicky motivovaný útok

Na tabuľu pred ubytovňou pred požiarom niekto namaľoval hákový kríž.

V Nemecku zhorela ubytovňa s utečencami z Ukrajiny. Mohlo ísť o politicky motivovaný útok
Nemeckí policajti pred zhorenou ubytovňou. Foto: RTVS

Požiar ubytovne utečencov z Ukrajiny v Meklenbursku-Predpomoransku na severe Nemecka vyšetruje polícia ako politicky motivované podpaľačstvo. Pri incidente nikto neutrpel zranenia, budovu bývalého hotela pod správou Červeného kríža však požiar zničil.

V čase požiaru bolo ubytovni 17 ľudí, z toho 14 utečencov z Ukrajiny, najmä matky s deťmi a traja zamestnanci Červeného kríža, ktorí sa o utečencov starali. Napriek rýchlemu zásahu hasičov a dobrovoľníkov sa oheň rýchlo šíril po celej budove.

Vedenie ubytovne uviedlo, že ubytovaní museli rýchlo opustiť priestory. Mnohí z nich si tam nechali pasy a dokumenty, ktoré sú na Ukrajine dôležité.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová sľubuje rýchle vyšetrenie prípadu a ak sa potvrdí politicky motivovaný čin, páchateľovi hrozí vysoký trest. Pred požiarom totiž niekto namaľoval na tabuľu pred ubytovňou hákový kríž.

Ministerka hovorí, že ak sa potvrdí podozrenie z útoku podpaľačstvom, vinníka musia dôkladne vyšetriť. Avizovala aj tvrdú odpoveď štátu.

„Použijeme všetky prostriedky, aby sme urýchlene zistili, čo sa stalo a neodkladne postavili pred súd zodpovedné osoby. To je úloha štátu tvrdo postupovať proti politicky motivovanému zločinu,“ podotkla Faeserová.

Miestne úrady našli pre utečencov náhradné ubytovanie. Príbytky im ponúkli aj obyvatelia Groß Strömkendorfu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet