Na hlavný obsah

V niektorých okrskoch príde k predĺženiu hlasovania

Polícia eviduje aj podozrenia z korupcie.

V niektorých okrskoch príde k predĺženiu hlasovania
Priebeh spojených volieb 2022. Foto: TASR

Nie všetky volebné miestnosti na Slovensku sa v sobotu (29. 10.) počas spojených volieb uzatvoria o 20.00 h. V niektorých pre rôzne problémy príde k predĺženiu hlasovania.

Predbežne by to mali byť dve obce v Trnavskom samosprávnom kraji – Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). V Macove zistili nesprávne vytlačený hlasovací lístok. Dvaja kandidáti na starostu mali rovnaké poradové čísla. V Povode ich zase mali nedostatok.

O 45 minút predĺži hlasovanie aj Tomášov (okres Senec) v Bratislavskom samosprávnom kraji. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

Volebné moratórium v príslušných volebných obvodoch sa tým pádom ukončí až po uzatvorení volebných miestností vo všetkých okrskoch.

Ako dodal predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz k predĺženiu hlasovania môže prísť aj v iných obciach.

Problém sa vyskytol aj v obci Cestice (okres Košice-okolie). Tam museli najskôr opraviť vzory hlasovacích lístkov, na ktorých boli v rozpore so zákonom zakrúžkovaní kandidáti.

Podozrenia z korupcie

Polícia zatiaľ eviduje približne 30 podnetov na podozrenie z korupcie. K presným číslam ani konkrétnym prípadom sa viceprezident Policajného zboru Damián Imre zatiaľ vyjadriť nechcel.

„Podnety prichádzajú neustále,“ dodal.

Podozrenie z kupovania hlasov je v obci Jasov (Košice-okolie). „Chýbajúce hlasovacie lístky tam polícia rieši ako podozrenie trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda,“ priblížil Imre. Chýbať malo 250 hlasovacích lístkov.

V čase prechodu z letného na zimný čas v nedeľu (30. 10.) budú volebné komisie sčítavať hlasy, ale nebudú môcť zápisnice elektronicky zasielať do systému Integrovaného volebného informačného systému Štatistického úradu SR. „Aby sa zabránilo akýmkoľvek pochybnostiam o regulárnosti spracovania výsledkov volieb,“ vysvetlil Orosz.

Priebežné aj definitívne výsledky volieb budú zverejnené na webstránke www.volbysr.sk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko