Na hlavný obsah

V novozélandskom parlamente majú prvýkrát väčšinu ženy

V tejto krajine sú ženy v politike zastúpené už dlho.

V novozélandskom parlamente majú prvýkrát väčšinu ženy
V novozélandskom parlamente majú prvýkrát väčšinu ženy. Foto: TASR/AP

V novozélandskom parlamente majú prvýkrát väčšinu ženy, informovala agentúra AP. V utorok (25. 10.) sa predstaviteľka Novozélandskej strany práce stala predsedníčkou parlamentu a jeden poslanec rezignoval, takže v zákonodarnom zbore teraz zasadá 60 žien a 59 mužov.

„Kým pre mňa je to mimoriadny deň, pre Nový Zéland je historický,“ povedala nová šéfka parlamentu Soraya Pekeová-Masonová, ktorá vo funkcii vystriedala Trevora Mallarda, ktorý sa stal veľvyslancom v Írsku.

Nový Zéland sa tak radí medzi viacero krajín sveta, kde majú ženy v parlamente aspoň polovičné zastúpenie. Podľa portálu statista.com ide o Rwandu, Kubu, Nikaraguu, Mexiko a Spojené arabské emiráty.

AP uvádza, že na Novom Zélande sú ženy v politike zastúpené dlho. Táto krajina im v roku 1893 ako prvá na svete udelila volebné právo. Súčasná premiérka Jacinda Ardernová je treťou ženou na čele vlády.

Väčšina žien v novozélandskom parlamente môže byť len dočasne. V prieskumoch volebnej mienky posilňujú konzervatívne strany, kde majú ženy v porovnaní s liberálnymi politickými zoskupeniami slabšie zastúpenie. Voľby sa na Novom Zélande budú konať na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko