Na hlavný obsah

V obci Bziny mohli občania voliť za starostu aj väzobne stíhaného kandidáta

Dostatočnú podporu však nedostal.

V obci Bziny mohli občania voliť za starostu aj väzobne stíhaného kandidáta
Na snímke obec Bziny. Foto: RTVS

V obci Bziny v okrese Dolný Kubín mohli občania voliť aj kandidáta na starostu, ktorý je väzobne stíhaný. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho zadržala pred takmer dvoma týždňami. Vo voľbách napokon nedostal dostatočnú podporu od občanov.

Ján Beňuš riadil samosprávu v obci Bziny do roku 2018. Na najvyššiu stoličku v obci chcel zasadnúť aj po tohtoročných komunálnych voľbách. Desať dní pred ich konaním ho zadržala polícia.

„Vyšetrovateľ NAKA vedie trestné konanie vo veci zločinu poškodzovanie záujmu Európskej únie a vo veci subvenčný podvod,“ povedala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia policajného zboru.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dvadsiateho prvého októbra ho sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku poslal do väzby. Dôvodom bola obava z možného ovplyvňovania svedkov, ide teda o kolúznu väzbu.

„Súd zamietol žiadosť obvineného o nahradenie jeho väzby peňažnou zárukou. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, nakoľko obvinený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ uviedla Katarína Kudjáková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

„Trestné konanie súvisí s projektom, ktorý bol realizovaný v období rokov 2015 -2018. Predmetný projekt bol financovaný zo zdrojov Európskej únie a zo štátneho rozpočtu SR,“ dodala Bárdyová.

Podľa informácií RTVS mal obvinený zriadiť v obci opatrovateľskú službu. Z eurofondov mal vyplácať zamestnancov, ktorí však nikoho neopatrovali. RTVS ho o stanovisko požiadala prostredníctvom obhajcu. Do uzávierky však odpoveď na otázky neprišla.

Aj keď už bol Beňuš v čase konania volieb väzobne stíhaný, občania mu mohli dať svoj hlas – napokon ho však za starostu nezvolili. Kandidoval aj za krajského poslanca. Skončil štvrtý, teda tesne pred bránami žilinskej krajskej samosprávy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny