Na hlavný obsah

V Paríži prestanú predávať papierové lístky na metro

Pôvodne tak chceli urobiť v roku 2020.

V Paríži prestanú predávať papierové lístky na metro
Na ilustračnom snímku je parížske metro. Foto: Pixabay

V Paríži po viac ako 120 rokoch od začatia prevádzky prestanú predávať papierové lístky na metro. Francúzska metropola chcela ich predaj ukončiť už v polovici roka 2020, potom musela plán odložiť pre pandémiu ochorenia COVID-19 a potom ešte raz pre nedostatok elektronických čipov v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

V budúcom roku papierové lístky definitívne nahradia ich elektronické verzie, napísala v utorok (4. 10.) agentúra AFP.

Prevádzkovateľ parížskeho metra sa snažil obmedziť predaj papierových lístkov už niekoľko rokov. Hlavným prostriedkom bolo znižovanie počtu predajných miest. Ešte pred rokom boli dve tretiny použitých lístkov papierové. Pred mesiacom už to bola necelá polovica.

Papierových lístkov sa napriek tomu za rok predalo na 550 miliónov. Ostatní cestujúci použili aplikáciu v mobilných telefónoch alebo elektronické karty.

Obdĺžnik z tvrdého papiera s rozmermi 6,5 krát tri centimetre s magnetickou páskou uprostred slúžil Francúzom nielen z cestovania, ale tiež často ako záložka do knihy, papierik na poznámky alebo filter do ručne balených cigariet marihuany. Stal sa tiež inšpiráciou pre filmových tvorcov, hudobných skladateľov i spisovateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet