Na hlavný obsah

V parlamente mnoho bodov prepadáva, v pléne chýbajú predkladatelia zákonov

Opozícia to kritizuje.

V parlamente mnoho bodov prepadáva, v pléne chýbajú predkladatelia zákonov
Na snímke Národná rada Slovenskej republiky. Foto: TASR

Parlamentní poslanci pokračujú v rokovaní na októbrovej schôdzi. Už viac-menej tradične však mnoho bodov prepadáva, keďže v pléne chýbajú predkladatelia zákonov. Debatu preto prerušilo čakanie na ministrov.

Postup vlády kritizuje opozícia a chybu si priznávajú aj členovia koalície. Do parlamentu zároveň putujú zmeny v rámci reformy súdnej mapy. Poslanci ešte nerozhodli o tom, kedy ich prerokujú. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

V pléne opäť chýbalo množstvo predkladateľov zákonov. Z ministrov napríklad šéf štátnej kasy Igor Matovič (OĽANO), minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) či nový šéf rezortu školstva Ján Horecký.

Podľa podpredsedu Národnej rady (NR) SR Juraja Blanára zo Smeru-SD uprednostnil napríklad minister financií Igor Matovič cestu do Špačiniec, kde mal tlačovú konferenciu.

„Neviem či tlačovka je prednejšia ako Národná rada SR. Urobte si z toho záver sami,“ povedal.

Šéf rezortu dopravy Doležal má byť podľa neho rovnako na pracovnej ceste. Nový podpredseda parlamentu Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina vidí problém v tom, že si ministri neustrážili zmeny v programe. Koaličných partnerov upozornil, aby sa už podobná situácia neopakovala, inak sa uplatní pravidlo dvakrát a dosť.

„Upozornil som ich na to, že ak sa toto bude opakovať, tak vládne návrhy zákonov budú vyradené z programu schôdze,“ povedal Pčolinský.

Posunuli začiatok reformy súdnictva

Vláda na stredajšom (19. 10.) mimoriadnom rokovaní posunula začiatok fungovania reformy súdnictva – tzv. súdnej mapy. Minister justície Viliam Karas už skôr informoval, že nestíhajú personálne zabezpečiť novovznikajúce správne súdy.

Exministerka a poslankyňa za SaS Mária Kolíková tvrdí, že rezort chystá viaceré zmeny v reforme, ktoré jej poškodia. Kritizuje najmä, to že úprava umožní istej skupine sudcov, aby sa dostali na správne súdy bez absolvovania bezpečnostnej previerky

„Riziko je, že na správny súd sa dostane sudca, ktorý tam nepatrí preto, lebo by cez sudcovskú previerku neprešiel. Myslím si, že treba nastaviť zrkadlo všetkým, ktorí by na správne súdy mali prechádzať,“ priblížila Kolíková.

Upozorňuje aj na takzvané dočasné hosťovanie sudcov na iných súdoch. Niektorí tam podľa nej nakoniec po istom čase zostanú súdiť bez toho, aby prešli výberovým konaním. Tak by to podľa nej nemalo byť. Mária Kolíková preto predloží pozmeňujúci návrh, aby sa tieto dve veci vypustili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál