Na hlavný obsah

V Peru zabíja alkohol. Na otravu metanolom zomrelo už 54 ľudí

Celkovo zaznamenali 117 otráv.

V Peru zabíja alkohol. Na otravu metanolom zomrelo už 54 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najmenej 54 ľudí v Peru prišlo od septembra o život v dôsledku požitia falošných liehovín, ktoré obsahovali jedovatý metanol. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na peruánske ministerstvo zdravotníctva.

„Za september a október sme zaznamenali 117 otráv metanolom, ktoré v prípade 54 ľudí skončili smrťou,“ uviedol Eduardo Ortega, riaditeľ národného epidemiologického strediska, ktoré má na starosti tiež prevenciu a kontrolu chorôb.

„Toľko zaznamenaných prípadov otráv metanolom nemáme od roku 2010. Je to najvyšší počet za posledné roky,“ povedal Ortega.

V roku 2010 peruánske úrady zaznamenali sedem prípadov otravy metanolom, nazývaným tiež metylalkohol alebo drevitý či drevný lieh.

Ministerstvo zdravotníctva varovalo, že sa metanol vyskytol v dvoch sýtených nápojoch s alkoholom predávaných pod značkou Punto D Oro – vodka s príchuťou marakuje a kokteilu piña colada. Vyzvalo výrobcov, dovozcov a obchodníkov s liehovinami, aby nepoužívali metylalkohol ani metanol v záujme verejnosti.

Prípady otráv ohlásili v polovici septembra v najmenej deviatich nemocniciach v peruánskej metropole. Nemocnica Sergio Bernales v okrese Comas, ktorý leží severne od Limy, minulý mesiac zaznamenala 25 úmrtí po požití nápojov Punto D Oro.

Metanol je často zámerne a nelegálne pridávaný do alkoholických nápojov ako lacnejšia alternatíva etanolu, uviedol Methanol Institute, zastupujúci toto výrobné odvetvie. V priemysle sa metanol používa ako rozpúšťadlo, nemrznúca zmes, odstraňovač či riedidlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet