Na hlavný obsah

V Podgorici sa uskutočnil Pride na podporu práv komunity LGBTQ

Konal sa aj napriek odporu pravoslávnej cirkvi.

V Podgorici sa uskutočnil Pride na podporu práv komunity LGBTQ
Ilustračná snímka z pochodu. Foto: Twitter/UN Montenegro

V hlavnom meste Čiernej Hory sa v sobotu (8. 10.) napriek odporu pravoslávnej cirkvi uskutočnil desiaty Pride, pochod na podporu práv komunity LGBTQ. Informovala o tom agentúra AP.

Do pochodu pod heslom „Už žiadne ale!“ sa zapojilo niekoľko sto ľudí a požadovali zastavenie nenávistných prejavov a diskriminácie voči komunite LGBTQ.

„Zišli sme sa tu už po desiaty raz, aby sme ukázali, že sme ľudia, živé bytosti z mäsa a kostí, prianí a snov, ale odmietané a ignorované, diskriminované a pošliapané kvôli láske,“ povedala aktivistka Stasa Bastrica.

Počiatočné pochody Pride v konzervatívnej Čiernej Hore boli poznačené násilím. Vláda v rámci snahy o členstvo v Európskej únii urobila v poslednom čase viacero krokov proti diskriminácii sexuálnych menšín a v roku 2020 schválila partnerstvá osôb rovnakého pohlavia.

Po odtrhnutí sa od Srbska v roku 2006 zostali Čiernohorci rozdelení na tých, ktorí podporujú prozápadnú politiku a na tých, ktorí uprednostňujú užšie vzťahy so Srbskom a Ruskom. Aktivisti LGBTQ komunity sú rozhodnutí nevzdať sa svojich požiadaviek.

„Nechceme, aby sem (politici) prišli a fotografovali sa s nami. Chceme výsledky. Už žiadne ale!“ povedal aktivista Danijel Kalezič.

V piatok (7. 10.) usporiadala vplyvná Srbská pravoslávna cirkev v modlitebný protest, pričom uviedla, že Pride ohrozuje tradičné hodnoty a rodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet