Na hlavný obsah

V Prahe sa zhromaždili tisícky ľudí na pamiatku obetí streľby v Bratislave

Z pódia sa prihovoril aj majiteľ Teplárne Roman Samotný.

V Prahe sa zhromaždili tisícky ľudí na pamiatku obetí streľby v Bratislave
Na snímke ľudia svietia mobilnými telefónmi na zhromaždení Spoločne proti nenávisti na Václavskom námestí v Prahe. Foto: TASR

Na Václavskom námestí v Prahe sa v stredu (26. 10.) zhromaždili tisícky ľudí na podporu LGBT+ menšiny. Na proteste s názvom „Spoločne proti nenávisti“ si uctili pamiatku obetí streľby na Zámockej ulici v Bratislave a vyjadrili nesúhlas s nenávisťou voči menšine LGBT+ ľudí.

Organizátori tiež pripomenuli všetky obete násilia založeného na predsudkoch. Počas protestu podporili otvorenú výzvu českej vláde a parlamentu.

Uvádzajú v nej konkrétne kroky na zlepšenie života ľudí tejto menšiny vrátane urýchleného schválenia manželstva pre všetkých a zastavenie povinnosti kastrácie u transrodových ľudí pri žiadosti o úradnú zmenu pohlavia. Výzva má podľa údajov organizátorov viac ako 17 000 podpisov.

Na snímke ľudia držia dúhové vlajky na zhromaždení Spoločne proti nenávisti na Václavskom námestí v Prahe.
Na snímke ľudia držia dúhové vlajky na zhromaždení Spoločne proti nenávisti na Václavskom námestí v Prahe.Foto: TASR

Na akcii, ktorá trvala približne tri hodiny, prehovorili viaceré osobnosti verejného a kultúrneho života. Napríklad splnomocnenkyňa pre ľudské práva Klára Šimáčková Laurenčíková, predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová, či mediálne známe osobnosti – youtuber Kovy, redaktor Filip Titlbach, herci Daniel Bambas či Jan Cina.

Z pódia sa prihovoril aj majiteľ Teplárne

Ľuďom sa z pódia prihovoril aj Roman Samotný, majiteľ bratislavského podniku Tepláreň, pred ktorým sa vražda stala. Povedal, že teroristický útok pred Teplárňou bol namierený na základy našej spoločnosti. „Jeho cieľom bolo zabiť pocit bezpečia, popraviť našu schopnosť žiť vedľa seba vo vzájomnej úcte a rešpekte,“ povedal.

Na snímke majiteľ Teplárne Roman Samotný.
Na snímke majiteľ Teplárne Roman Samotný. Foto: TASR

Poďakoval za to, že v českých mestách nachádzajú domov mnohí ľudia LGBT+ menšiny zo Slovenska, pre ktorých je atmosféra na Slovensku neznesiteľná. Zároveň vyzval ľudí, aby boli ostražití pred bujnením nenávisti, ktorá začína podľa jeho slov prerastať aj v českej spoločnosti. „Nedovoľte, aby to zašlo tak ďaleko, ako sa to stalo na Slovensku,“ dodal.

Organizátori na záver oznámili, že spomienka na podporu Juraja a Matúša sa bude konať každoročne až dovtedy, kým vláda nesplní podmienky stredajšej výzvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet