Na hlavný obsah

V Prahe začína historicky najväčší európsky politický samit

Jeho formát navrhol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

V Prahe začína historicky najväčší európsky politický samit
Vojaci pochodujú pred začiatkom summitu Európskeho politického spoločenstva. Foto: TASR/AP

Na Pražskom hrade sa vo štvrtok (6. 10.) začína historicky prvý samit Európskeho politického spoločenstva. Formát navrhol francúzsky prezident Emmanuel Macron a organizuje ho Česká republika v rámci svojho predsedníctva v Rade Európskej únie.

Ide o predstaviteľov členských krajín Európskej únie a ďalších pozvaných hostí, medzi nimi turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V Prahe už je aj britská premiérka Liz Trussová.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

„Bez pochýb ide o historicky najväčšiu podobnú akciu v Európe. Čaká nás tu v Prahe úplne prvý samit Európskeho politického spoločenstva, čo je platforma, ktorá sa má stať priestorom pre neformálnu diskusiu,“ povedal premiér ČR Petr Fiala.

Keďže ide o neformálny samit, nedajú sa čakať žiadne uznesenia či konkrétne závery. Podľa politikov je takýto priestor vhodný na formulovanie nápadov, ktoré neskôr dostávajú reálnu podobu.

„Cieľom je diskutovať a vytvoriť nejakú rámcovú zhodu o ďalšom postupe európskych krajín v prejednávaných oblastiach, ktoré by sa potom mali prejaviť v konkrétnych krokoch,“ dodal Fiala.

Dá sa očakávať, že hlavnými témami samitu bude bezpečnosť v Európe, vojna na Ukrajine a energetická a migračná kríza.

Bezpečnosť môže ochromiť dopravu

Historicky najväčšia účasť európskych lídrov v Českej republike si vyžaduje náročnú logistiku a bezpečnostné opatrenia. Občania majú počítať s dopravnými obmedzeniami, avšak by nemali byť veľké ani trvalé.

„Vo štvrtok a v piatok (7. 10.) sa dá očakávať, že pri prejazde chránených osôb a vládnych kolón, dôjde k čiastočnému obmedzeniu dopravy. Neplánujeme však žiadne uzávierky. Obmedzenia budú len krátkodobé. Počítame aj s obmedzením dopravy na Hradčanskom námestí,“ vysvetlil námestník policajného prezidenta ČR Tomáš Lerch.

Najväčšie problémy majú byť vo štvrtok (6. 10.) na Európskej triede, ktorá vedie na letisko a kadiaľ sa budú presúvať kolóny hostí zo 44 krajín. V piatok na samit Európskeho politického spoločenstva bude nadväzovať neformálny samit Európskej rady.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál