Na hlavný obsah

V septembri zomrelo 4 128 ľudí. Najmenej v roku 2022

Podiel na úmrtiach ochorenia COVID-19 sa znížil.

V septembri zomrelo 4 128 ľudí. Najmenej v roku 2022
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Úmrtnosť na Slovensku bola v septembri prvýkrát v roku 2022 nižšia ako päťročný priemer. Informuje o tom štatistický úrad.

Na Slovensku v septembri 2022 zomrelo 4 128 ľudí. Predstavuje to o 0,4 % menej úmrtí než je hodnota päťročného priemeru rokov 2015 až 2019. Ide zároveň o najnižší počet úmrtí v tomto roku.

Rovnako ako pri počte zomretých na nádorové ochorenia, jednu z najčastejších príčin smrtí na Slovensku, podiel na úmrtiach klesol aj pri ochorení COVID-19.

Na snímke je graf úmrtnosti na Slovensku podľa mesiacov.
Počet úmrtí na Slovensku podľa mesiacov.Foto: Štatistický úrad SR

V regiónoch sa situácia zhoršila v Žilinskom kraji. Počet úmrtí tam v septembri vzrástol o vyše 10 % nad priemernú hodnotu piatich rokov pred pandémiou. Horšie štatistiky zaznamenali ešte v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Naopak, zlepšenie zaznamenali v Banskobystrickom kraji.

Na následky covidu v septembri zomrelo 78 osôb. Ide o prvé zníženie počtu obetí tohto ochorenia po troch mesiacoch. Ako najčastejšia príčina úmrtí zároveň ochorenie kleslo zo šiestej na ôsmu priečku spomedzi 22 ochorení.

V deviatom mesiaci roka 2022 boli najčastejšími príčinami úmrtí choroby obehovej sústavy, ktoré tvorili takmer polovicu obetí. Nádorové ochorenia sa podpísali pod štvrtinu úmrtí, pričom išlo o deväťpercentný pokles v porovnaní s priemerom piatich rokov pred pandémiou.

Medzi päť najčastejších príčin úmrtí v septembri ešte štatistický úrad radí choroby dýchacej sústavy, tráviacej sústavy a vonkajšie príčiny úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko