Na hlavný obsah

V siedmich krajských mestách kandidáti obhájili primátorské posty

Prešov má nového lídra.

V siedmich krajských mestách kandidáti obhájili primátorské posty
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V siedmich krajských mestách súčasní primátori obhájili svoje posty v komunálnych voľbách 2022. K jedinej zmene došlo v Prešove, kde končí súčasná primátorka Andrea Turčanová.

V Bratislave sa ujme ďalšieho štvorročného mandátu primátor Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, SaS), ktorý po sčítaní 99,74 % hlasov získal vyše 60 % hlasov. Jeho vyzývateľ Rudolf Kusý (Sme rodina, KDH, Za ľudí, Dobrá voľba a Umiernení, Aliancia) dostal 27,71 % hlasov.

„Je to pre mňa obrovský záväzok. Tak, ako som pred štyrmi rokmi sľúbil, že budem plniť svoje sľuby a urobím Bratislavu lepším mestom, tak to budem plniť ešte viac a s väčšou energiou ďalšie štyri roky,“ povedal Vallo.

K zmene na primátorskom poste nedôjde ani v Trnave. Kreslo obhájil súčasný primátor Peter Bročka (nezávislý) so ziskom 44,70 % hlasov. „Vyzerá to tak, že sme s najväčšou pravdepodobnosťou opäť obhájili 24 z 31 poslaneckých kresiel, čo výrazným spôsobom uľahčí prácu na najbližšie štyri roky,“ uviedol k neoficiálnym volebným výsledkom.

Jeho percentuálny výsledok je však v porovnaní spred štyroch rokov nižší o vyše 25 percent. „Určite to má svoje dôvody, nad ktorými musím najbližšie týždne intenzívne uvažovať,“ poznamenal s tým, že zo svojím tímom nebude pracovať iba pre tých ľudí, ktorí ho volili. „Som tu pre každého z Trnavčanov a budem oveľa intenzívnejšie pracovať práve pre tých, ktorí dôveru stratili.“

Banskobystričania si zvolili za primátora Jána Noska (nezávislý). Získal 66,16 %. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Volebná účasť v meste bola na úrovni 39,79 %.

Po gratuláciách vyhlásil, že ďakuje svojmu tímu, ktorý s ním v posledných rokoch pracoval.

Pripomenul, že obyvatelia mesta dali vysvedčenie nielen jemu, ale aj celému tímu, ktorý s ním pracuje. Podľa neho dokázali spolu uskutočniť mnoho projektov. Zároveň podotkol, že sa im do nového volebného obdobia podarilo pripraviť ďalšie.

Predvolebnú kampaň hodnotí Nosko pozitívne. Páči sa mu to, že z jeho strany nezazneli nijaké agresívne slová alebo činy. "Viedli sme slušnú kampaň, pracovali sme s faktami, s informáciami, s programom a chceli sme ich odovzdať čo najširšiemu okruhu obyvateľov," spomenul s tým, že sa to podľa neho aj podarilo.

Zmena nebude ani v Žiline, Nitre, Košiciach a Trenčíne

Primátorom Žiliny ostáva Peter Fiabáne (nezávislý). Vo voľbách získal 45,53 % hlasov. V statuse na svojom facebookovom profile poďakoval voličom za podporu. "S pokorou a odhodlaním budeme ďalšie štyri roky pokračovať v rozbehnutej práci," napísal.

Aj Jaroslav Polaček (KDH, SaS, Sme rodina, Aliancia, SRK, Dobrá voľba a Umiernení, OĽANO, NOVA, Kresťanská únia, Zmena zdola) obhájil post primátora Košíc. Po sčítaní takmer všetkých okrskov získal v sobotňajších voľbách 36,69 percenta. Milan Lesňák (Za ľudí) skončil s 21,2 % hlasov na druhom mieste.

Polaček chce aj ďalšie štyri roky mesto viesť "čestne a transparentne". Volebnú kampaň označil za náročnú, protikandidáti podľa neho nedokázali prísť s víziami, aké mesto chcú. "Mojou úlohou je, aby zamestnanci magistrátu, učitelia a všetci tí, ktorí robia pre mesto a pre spoločnosť, mali svoj honor. Je to veľmi dôležité, ak chceme byť spoločnosťou, ktorá bude udávať rytmus tomuto štátu."

Ku kandidátom, ktorí obhájili primátorské kreslo, patrí aj Richard Rybníček (nezávislý). Trenčínu bude šéfovať ďalšie štyri roky. Podľa neoficiálnych výsledkov získal 72,94 % hlasov. Sľúbil, že bude robiť všetko pre to, aby presvedčil všetkých obyvateľov, že jeho voľba je pre mesto správna.

"Je to štvrtýkrát po sebe viac ako 70 percent. Je to obrovská sila, aj keď bola menšia účasť. Budem osobne robiť všetko pre to, aby som presvedčil všetkých obyvateľov mesta, že táto voľba je pre toto mesto správna, že je to o nás všetkých," skonštatoval. Vyzdvihol, že sa do mestského zastupiteľstva dostala "drvivá väčšina dobrých a slušných ľudí", čo je podľa neho pekný základ pre spoluprácu a vládnutie.

Nitriansky primátor Marek Hattas (Tím Kraj Nitra - Združenie kandidátov Nitrianskeho kraja) obhájil svoju pozíciu. Za staronového primátora ho zvolilo 30,8 % voličov.

V novom volebnom období chce pokračovať v trende, ktorý začal po svojom nástupe do funkcie v roku 2018. "Priniesli sme do mesta zmenu a naďalej v nej chceme pokračovať," povedal. Zároveň skonštatoval, že samosprávu čaká ťažké obdobie, ktorú však zvládne rovnako ako predchádzajúce krízy.

Podľa Hattasa bude dôležité, aké bude zloženie nového mestského zastupiteľstva. "Čakajú nás dôležité koaličné rokovania, podstatné je, aby sme sa v kľúčových otázkach zhodli," skonštatoval. Za svoju prioritu vo funkcii primátora označil nastavenie antikorupčného prostredia na mestskom úrade a využívanie všetkých financií mesta v prospech obyvateľov.

Naopak, novým primátorom Prešova, ktorý vystrieda Andreu Turčanovú, sa stal František Oľha (SaS, Progresívne Slovensko, Spolu-OD, DS, Šanca, ODS, Dobrá voľba). Neoficiálne výsledky mu pripisujú 37,26 % hlasov. Podľa neho vo voľbách rozhodla komunikácia s občanmi, ktorú zvládli najmä v posledných týždňoch. "Extrémne veľa výjazdov, podávania rúk, vysvetľovania. Bola to skladačka, bolo to obrovské puzzle, a skladali sme dielik po dieliku a dnešný večer je ten posledný dielik, ktorý vytvoril obraz celého snaženia."

Oficiálne výsledky volieb na primátorov krajských miest:

Krajské mestoVíťazPercentáDruhý v poradíPercentá
BratislavaMatúš Vallo60,2 %Rudolf Kusý27,72 %
TrnavaPeter Bročka44,7 %Branislav Baroš33,62 %
TrenčínRichard Rybníček72,94 %Miloš Mičega27,05 %
NitraMarek Hattas30,8 %Igor Kršiak27,21 %
ŽilinaPeter Fabiáne45,53 %Patrik Groma19,01 %
Banská BystricaJán Nosko66,16 %Diana Javorčíková24,84 %
PrešovFrantišek Oľha37,26 %Pavel Hagyari23,35 %
KošiceJaroslav Polaček36,79 %Milan Lesňák21,20 %
Zdroj: www.volbysr.sk

Správu aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny