Na hlavný obsah

V Tatrách sa sporia pre karanténnu stanicu pre kamzíky

Prednosta úradu v Poprade hovorí o porušení zákona.

Prednosta Okresného úradu v Poprade podáva podnet na generálnu prokuratúru, ktorý súvisí so vznikom záchrannej a karanténnej stanice v Tichej doline vo Vysokých Tatrách. Okolnosti súvisiace so stanicou môžu ovplyvniť výberové konanie na riaditeľa Správy Tatranského národného parku (TANAP).

Záchranná a karanténna stanica pre kamzíky sa nachádza pri turistickom chodníku uprostred doliny. Útočisko pre zranené zvieratá vzniklo rekonštrukciou pôvodnej lesníckej drevárne.

Prednosta v podnete tvrdí, že zásah v rezervácii urobili bez potrebných povolení. Žiada preveriť okrem iných aj postup mesta Vysoké Tatry, ktoré vraj prijalo len ohlásenie zmien drobnej stavby. Aj ministerstva životného prostredia tvrdí, že na vybudovanie záchrannej stanice pre kamzíky nebolo treba súhlas orgánu ochrany prírody.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Preveril som skutočnosti a zistil som, že došlo k porušeniu vyše 20 zákonov SR. V Tichej doline v piatom stupni ochrany máme čiernu stavbu,“ uviedol prednosta OÚ v Poprade Jozef Bednár.

Podľa zmluvy zverejnenej v centrálnom registri na vybudovanie záchrannej stanice pre kamzíky čerpalo z Environmentálneho fondu dotáciu 50 000 eur Občianske združenie Les. Zmluvu v roku 2019 podpisoval Pavol Majko, v tom čase riaditeľ Správy TANAP-u a zároveň výkonný riaditeľ OZ Les.

Majko obvinenie nechcel komentovať s tým, že cestuje do Spojených štátov na konferenciu o medveďoch. Predtým na naše otázky reagoval iba písomne. „K uvedenej veci sa vyjadrím, až keď to bude oficiálne. Považujem to zatiaľ za súčasť úbohej kampane pána prednostu a ovplyvňovanie a zasahovanie do neuzavretého výberového konania na funkciu riaditeľa Spravy TANAP-u,“ napísal.

Majko výberové konanie vyhral, no šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) sa rozhodol, že ho zatiaľ nevymenuje. „Proti pánovi Majkovi sa ohradilo viacero občanov. Všetky tieto výhrady preskúmame, urobíme audit a pána Majka pozveme, aby zodpovedal otázky, ktoré nás zaujímajú,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny