Na hlavný obsah

V tomto roku rekordne narástlo použitie alkoholu za volantom, rezort vnútra spúšťa novú kampaň

Stúpol aj počet smrteľných dopravných nehôd.

V tomto roku rekordne narástlo použitie alkoholu za volantom, rezort vnútra spúšťa novú kampaň
Zľava prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: SITA

Polícia eviduje tento rok rekordný nárast použitia alkoholu za volantom. Za deväť mesiacov sa pod 1 096 prípadov z 9 073 dopravných nehôd podpísal alkohol. „Je to 12 percent z celkového počtu nehôd,“ priblížil riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel.

Ministerstvo vnútra preto pripravuje viacero opatrení a spúšťa novú kampaň Alkohol za volantom môže zabíjať. Potrvá do konca tohto roka. Jej heslá – Všetci sa chceme vrátiť domov živí a zdraví a Šoféruj iba triezvy, bude komunikovať na sociálnych sieťach, letákmi aj videami na čerpacích staniciach.

Návrhy legislatívnych zmien

Prioritou rezortu vnútra je v čo najkratšom možnom čase prijať celý rad opatrení na to, aby odvážlivcov pod vplyvom alkoholu cestách ubúdalo.

Osadiť sa má 279 technických zariadení na dokumentovanie rýchlej jazdy a porušení povinnosti zastaviť auto. Radary dajú hlavne na nehodové miesta či kritické úseky.

Prekročenie rýchlosti jazdy navrhuje ministerstvo upraviť ako závažné porušenie, a to v obci o 30 km/hod a viac (dnes je to o 50 km/hod). V tejto súvislosti by sa mal upraviť zákon o priestupkoch tak, aby namiesto blokového konania mohol policajt predložiť vec na správne konanie. V ňom môže vodič dostať polročný zákaz viesť motorové vozidlo.

V legislatívnom procese ministerstva je aj návrh zákona zameraný na pozitívne ovplyvnenie vývoja dopravnej nehodovosti. „Navrhujeme, aby za porušenie pravidiel cestnej premávky, ktoré patrí medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd, bol pridelený fixne určitý počet bodov. Po ich dosiahnutí musí vodič motorového vozidla splniť určité povinnosti,“ vysvetlil minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO).

Dopravné akcie polície pokračujú

Za deväť mesiacov tohto roka policajti prostredníctvom kontrol odhalili u vodičov 8 068 pozitívnych dychových skúšok. Je to najviac za rovnaké obdobie od roku 2015.

Najbližšia dopravno-bezpečnostná akcia Dušičky potrvá od piatka 28. októbra do stredy 2. novembra. V tomto období sa zvýši výkon služby poriadkovej, železničnej aj dopravnej polície.

Zamerajú sa na zisťovanie alkoholu vodičov motorových aj nemotorových vozidiel a prekračovanie rýchlosti v rizikových úsekoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko