Na hlavný obsah

V Turecku zaznamenali výbuch v bani, o život prišlo 41 ľudí

Príčinu zatiaľ nezistili.

V Turecku zaznamenali výbuch v bani, o život prišlo 41 ľudí
Na snímke turecká vlajka. Foto: Pixabay.com

Záchranári v sobotu (15. 10.) zúfalo hľadali známky života po tom, ako vytiahli 40 tiel spod stoviek metrov tvrdej skaly po výbuchu v bani v meste Amasra na tureckom pobreží Čierneho mora. Informuje o tom agentúra AFP.

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca uviedol, že 28 ďalších osôb sa hospitalizovalo na jednotke intenzívnej starostlivosti po tom, ako ich vytiahli živých po jednej z najtragickejších priemyselných nehôd v Turecku za posledné roky, ku ktorej došlo v piatok (14. 10.).        

„Čelíme skutočne poľutovaniahodnej situácii,“ povedal novinárom minister vnútra Süleyman Soylu, ktorý okamžite odletel do malého baníckeho mesta Amasra.

„Celkovo 110 baníkov pracovalo (v podzemí). Niektorí z nich sa dostali von sami a niektorí z nich boli zachránení,“ dodal. Minister tiež potvrdil predošlé správy, že takmer 50 baníkov zostalo uväznených v dvoch oddelených oblastiach medzi 300 a 350 metrami pod zemou.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že ruší svoj plánovaný program a odletí v sobotu na miesto nešťastia. „Dúfame, že straty na životoch už nebudú narastať, že našich baníkov nájdu živých,“ Erdogan napísal na sociálnej sieti.

Väčšina prvotných informácií o baníkoch uviaznutých vo vnútri pochádzala od ich kolegov, ktorým sa podarilo vyliezť relatívne bez zranení.

Starosta Amasry Recai Cakir však uviedol, že mnohí z tých, ktorí prežili, utrpeli „vážne zranenia“. K výbuchu došlo chvíľu pred západom slnka a záchranné práce komplikovala tma.

Turecký odborový zväz baníkov pripísal výbuch nahromadeniu metánu, zatiaľ je však predčasné špekulovať o príčine výbuchu.       

Vyše desať baníkov tam stále je

Pätnásť baníkov zostalo uväznených v uhoľnej bani v severnom Turecku ešte aj 16 hodín po výbuchu. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na sobotné oznámenie tureckého ministra vnútra Soyla.

„Odhadujeme, že dole je uviaznutých 15 našich baníkov, a snažíme sa ich vyslobodiť,“ povedal minister na scéne nešťastia v meste Amasra na tureckom pobreží Čierneho mora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet